Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.06.2013.
20:12
Beta A

"Karadžić ne bi svesno potpisao naredbu o Srebrenici"

Radovan Karadžić nikada svesno ne bi potpisao direktivu kojom je 1995. naložio Vojsci Republike Srpske da u Srebrenici stvori nepodnošljivu situaciju totalne nesigurnosti, bez nade u dalji život i opstanak stanovništva, izjavio je svedok odbrane Bogdan Subotić, koji je u to vreme bio Karadžićev savetnik.

Svedok Bogdan Subotić: Ne verujem da bi Karadžić to prihvatio da je pročitao...Smatram da predsednik to nije pročitao
 

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger, Subotić je potvrdio da je takav nalog VRS bio "protivpravan" i "sporan", ali je, istovremeno, izrazio "veliku sumnju" da je Karadžić direktivu, koju je sačinio Glavni štab VRS, pročitao pre nego što je na nju stavio potpis.

"Ne verujem da bi to prihvatio da je pročitao...Smatram da predsednik to nije pročitao", rekao je penzionisani general Subotić i dodao da "ne isključuje mogućnost" da je stranica sa navedenom rečenicom "naknadno ubačena" u Direktivu broj sedam, koju je Karadžić uputio VRS u martu 1995.

Osvrćući se na Subotićevu tvrdnju da je optužba protiv Karadžića "50 odsto prevara", tužilac Tiger citirao je svedoku više izvoda iz međunarodne štampe i dokumenata iz leta 1995. o ubistvima u Srebrenici, kao dokaz da je za to morao znati i Karadžić.

"Ja tvrdim da je sve ovo laž", odgovorio je Subotić, dodajući da za pisanje štampe i protestna pisma međunarodnih zvaničnika nije znao.

"Tvrdoglavi Mladić nije priznavao Karadžića"

Tužilac Tiger ispitivao je Subotića i o masakru na Korićanskim Stijenama na Vlašiću, gde je 21. avgusta 1992, ubijeno oko 200 muslimanskih zarobljenika iz logora u Prijedoru. Subotić je, kao ministar odbrane VRS, učestvovao na sastanku u Banjaluci sa zvaničnicima tamošnje policije Stojanom Župljaninom i Simom Drljačom, na kojem su razgovarali o istrazi o tom zločinu.

U pisanoj izjavi, naglasio je da je policajcima i sudijama preneo Karadžićev nalog da se sprovede istraga i kazne počinioci. Na tvrdnju tužioca da su Župljanin i Drljača znali ko su počinioci zločina i da ih je lako bilo identifikovati i uhapsiti, Subotić je
uzvratio da su mu sagovornici rekli da su odgovorna tri policajca - od kojih je jedan kasnije osuđen, a dvojica su ubijena - i da, po odlasku sa sastanka, više u to nije ulazio.

"Zakopano 500 muslimana"

"Ako vi to imate da su znali, verujem vam. Ja u to nisam bio upućen", rekao je svedok. Karadžić je, po njegovim rečima, u to vreme imao "milion problema" i istragu je prepustio "institucijama". Subotić je tvrdio i da je Drljača, potom, smenjen sa čela policije u Prijedoru, ali mu je zastupnik optužbe predočio da je Drljača dobio višu funkciju u MUP RS i da ga je, kasnije, Karadžić odlikovao.

Svedok je potvrdio da mu je Drljača, u maju 1993, rekao da je rudniku Tomaševica zakopano "oko 500" tela Muslimana, koji su bili ubijeni u proleće 1992. Kako je rekao, Subotić je prethodno Drljaču pitao "koliko je ljudi, boraca, civila sahranjeno".

Pošto mu je tužilac pokazao fotografiju izgladnelog i mršavog muslimanskog zatvorenika iz jednog od logora kod Prijedora, kao dokaz da je veliki broj Muslimana držan pod neljudskim uslovima, Subotić je rekao: "Nije bilo baš tako...To je sve namešteno, fotografija...".

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 16:26
http://srbin.info/2013/06/iv-bataj-svedocenje-u-odbranu-radovana-karadzica/ Овакво сведочење још није виђено у хашком казамату!Хвала г.Ив Батај-у на оваквом сведочењу! Батај-на француском "битка"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online