Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 22.05.2013.
16:36
Beta A

21 godina smrti 12 banjalučkih beba

Polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležju "Život" u centru Banjaluke danas je obeležena 21 godina od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika. Kiseonik tada nije mogao biti dopremljen iz Beograda zbog ratnih dejstava.

Položeni venci na spomeniku banjalučkim bebama

Na Odeljenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika. On nije mogao da bude dopremljen iz Beograda zbog odluke Saveta bezbednosti o zabrani letova nad BiH. Trinaesta preživela beba, Slađana Kobas preminula je posle 13 godina od posledica nedostatka kiseonika iz 1992. godine.

"Bol je nepodnošljiv, sećanja se vraćaju na maj 1992. godine - rat, njihovi očevi na braniku otadžbine, majke nemoćne, Savet bezbednosti UN neumoljiv da dozvoli prevoz kiseonika u Klinički centar u Banjaluci, a životi naših beba se gase, jedan po jedan", kazala je majka jedne od preminulih beba, Željka Tubić okupljenima pored spomen obeležja.

Ona je istakla da je tuga veća zbog toga što za smrt njihove dece niko nije odgovarao, dodavši i da vlasti RS nisu pokrenule inicijativu da se utvrdi odgovornost za smrt novorođenčadi.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da se od RS ne može očekivati da pokrene pitanje odgovornosti Saveta bezbednosti UN za smrt 12 banjalučkih beba, ali da se svakom ko dođe u Banjaluku mora pokazati šta se dešavalo 1992. godine.

Vence na spomenik 12 banjalučkih beba, osim majki preminule novorođenčadi, položili su i predsednica Vlade RS Željka Cvijanović sa ministrima, direktor Policije Gojko Vasić, konzul Srbije u Banjaluci, predstavnici Kliničkog centra Banjaluka, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Crvenog krsta.

Skulptura "Život" u centru Banjaluke postavljena je u znak sećanja na 12 beba, ali i kao podsetnik i pomen svoj deci koja su stradala u proteklom ratu.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.05.2013. 16:45
12 невиних беба као 12 Божјих Апостола !!! Слава им на мученичкој смрти !!!
Sreda 22.05.2013. 18:15
Nikad nezaboraviti 12 andjela!
Sreda 22.05.2013. 19:32
"Polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležju "Život" u centru Banjaluke danas je obeležena 21 godina od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika. Kiseonik tada nije mogao biti dopremljen iz Beograda zbog ratnih dejstava. " није ово прописно тачна реченица , јер треба да се каже конкретно зашто !?? бебе су умрле зато што је над босно уведена зона забрањеног лета , и док срби нису смели да лете ни у хуманитарне сврхе дотле је нато науружавао муслимане и муђахедине ... СРАМОТА ! УЖАС ! србски живот никада у историји није ни вредело ни пишљива боба !!! и то цу нам сада "пријатељи" хебо вас еу ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online