Sreda 22.05.2013.
16:36
Beta

21 godina smrti 12 banjalučkih beba

Položeni venci na spomeniku banjalučkim bebama

Na Odeljenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika. On nije mogao da bude dopremljen iz Beograda zbog odluke Saveta bezbednosti o zabrani letova nad BiH. Trinaesta preživela beba, Slađana Kobas preminula je posle 13 godina od posledica nedostatka kiseonika iz 1992. godine.

"Bol je nepodnošljiv, sećanja se vraćaju na maj 1992. godine - rat, njihovi očevi na braniku otadžbine, majke nemoćne, Savet bezbednosti UN neumoljiv da dozvoli prevoz kiseonika u Klinički centar u Banjaluci, a životi naših beba se gase, jedan po jedan", kazala je majka jedne od preminulih beba, Željka Tubić okupljenima pored spomen obeležja.

Ona je istakla da je tuga veća zbog toga što za smrt njihove dece niko nije odgovarao, dodavši i da vlasti RS nisu pokrenule inicijativu da se utvrdi odgovornost za smrt novorođenčadi.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da se od RS ne može očekivati da pokrene pitanje odgovornosti Saveta bezbednosti UN za smrt 12 banjalučkih beba, ali da se svakom ko dođe u Banjaluku mora pokazati šta se dešavalo 1992. godine.

Vence na spomenik 12 banjalučkih beba, osim majki preminule novorođenčadi, položili su i predsednica Vlade RS Željka Cvijanović sa ministrima, direktor Policije Gojko Vasić, konzul Srbije u Banjaluci, predstavnici Kliničkog centra Banjaluka, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Crvenog krsta.

Skulptura "Život" u centru Banjaluke postavljena je u znak sećanja na 12 beba, ali i kao podsetnik i pomen svoj deci koja su stradala u proteklom ratu.

2024 © - Vesti online