Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.05.2013.
11:10
Jutarnji A

Die Zeit: Hrvatsku ne žele u EU, ali Evropa vraća stari dug

"Hrvatska nije spremna za Evropsku uniju", poručuje ozbiljan nemački list "Die Zeit" u tekstu pod naslovom “Neželjeni Evropljani”.

Zagreb - habzburški grad, pišu nemački novinari
 

Novinari Ulrih Ladurner (koji je posetio Zagreb) i Justus fon Daniels (koji je otišao u Vukovar) nabrajaju razloge zbog kojih Hrvatska u EU nije dobra ideja: dugovi, slaba ekonomija, mogućnost da 28. članica postane prva sledeća zemlja koja će bankrotirati.

Nemački novinari, s druge strane, pišu da već prva šetnja centrom Zagreba ne ostavlja sumnju da zemlja pripada srednjevropskom krugu, a da je "grad obeležen habzburškom istorijom".


Kao najvažniji razlog zbog kojeg Evropa ne odbija Hrvatsku, nemački novinari navode grižu savesti. Oni pišu da Evropa ima moralnu obavezu da se oduži Hrvatskoj zbog dešavanja tokom rata 90-ih, kada je "Evropa gledala sa strane".

"Stvarnost samo potvrđuje loš ugled Hrvatske", pišu Ladurner i Fon Daniels. "Korupcija se uvukla u srce države", dodaju novinari Zeita, prepričavajući da je nekadašnji premijer Ivo Sanader osuđen na deset godina jer je "u njegove torbe ulazio novac koji je pre svega dolazio iz država članica EU".

Svoj tekst završavaju podsećanjem da je Sanaderu podršku davala čak i Angela Merkel i zaključju da "niti je Hrvatska posebno bolesna, niti je Evropa sasvim zdrava..."

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.05.2013. 15:54
Zapadna Evropa je u potpunosti zatrovala svoju prirodu,vidi se to i po vremenskim prilikama.Kod njih voda nema onu bistrinu,zrak nema jasnoću,već tamu,vremenske neprilike su užasne.Evo vidi se da u naj ljepšem godišnjem mesecu maj tem.jedva u proseku 10c. Ta ista Evropa kad se ukrca na Balkanske zemlje,te jadne zemlje će postati isto tako zagađene kao i kod njih.Nezaboravite da u zapadnoj Evropi nema sunca,sve je industrijski zagađeno,i ljudi masovno boluju od košćanih bolesti.
Nedelja 19.05.2013. 20:56
Bas mi je drago sto ce hrvati uci u EU, jer u koju god zajednicu su usli, to se raspalo u krvi.Istorija to potvrdjuje brojnim primerima: Austro-Ugarska, 1. Jugoslavija, 3. rajh, 2. Jugoslavija.Hrvati su jednostavno kancerogeni otrov koji razara sve cega se dotakne, a kad ih EU pusti u sebe, samo je pitanje vremena kad ce poceti da deluju razarajuce na organizam EU, koji je vec i bez hrvata dovoljno truo.Posto evropskoj uniji zelim sto skoriju propast, zelim da Hrvatska sto pre udje u evropsku uniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online