Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 03.05.2013.
11:55 >> 12:21h
Beta A

I Zelene beretke danas u Dobrovoljačkoj

Nekadašnji pripadnici "Zelenih beretki" danas su u Dobrovoljačkoj ulici položili cveće za poginule Sarajlije i pripadnike Armije BiH i razišli se. Predsednik organizacije "Zelene beretke" Stari grad u Sarajevu, Vahid Alić, ocenio je da su "2. i 3. maj najznačajniji za opstanak BiH".


Zelene beretke položile venac sizginulim pripadnicima Armije BiH
 

"JNA je i mnogo ranije od događaja u Dobrovoljačkoj postavila naoružanje iznad grada, a početkom maja plan je bio da se zarobi Alija Izetbegović i zgrada Predsedništva. Time bi bio pokoren ovaj narod i BiH ne bi postojala. Takođe, treba se setiti i provokacija raznih rezervista koji su pretili rušenjem zgrada i slično. Sve je to prethodilo događajima drugog i trećeg maja" rekao je Alić novinarima u Sarajevu.

Jake policijske snage prisutne su u Sarajevu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici gde se očekuje dolazak predstavnika Vlade Republike Srpske koji će položiti cveće i zapaliti sveće za poginule pripadnike Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Pododbor Vlade Republike Srpske (RS) za obeležavanje istorijskih događaja, najavio je da će danas u Sarajevu obeležiti 21. godišnjicu od događaja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Očekuje se dolazak oko 200 ljudi iz Republike Srpske koji su krenuli sa tri autobusa iz sela Miljevići u Istočnom Sarajevu ka Dobrovoljačkoj ulici.

Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao "slučaj Dobrovoljačka", odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH kada su pripadnici Armije BiH napali konvoj sa vojnicima JNA.

Cilj napada je bio zaroboljavanje vojnika JNA koji su trebali biti razmijenjeni za predsednika tadašnje Republike BiH Aliju Izetbegovića, kojeg su 2. maja zarobili pripadnici JNA na sarajevskom aerodromu, kada se vraćao sa mirovne konferencije.

POVEZANE VESTI

Petak 03.05.2013. 13:21
Лепо је Његош рекао;Нико не уме ко Турчин слагат"!Срби да су имали у плану заузимање Сарајева,оно би било заузето!Овај јадник (председник зелених беретки!) је данас зарадио дневницу и логично је да лаже као што су лагали и претходних година!
Petak 03.05.2013. 12:57
Šta vam je danas!? Opet lupetanje. Opisane okolnosti događaja od 2. i 3. maja '92 uopšte nisu tačne. Ranije sam opisao kako cilj nije bio zarobljavanje vojnika, već njihovo ubijanje i pljačkanje radi izazivanja jačih sukoba. Kad su ih počeli ubijati, Alija je već bio pred predsjedništvom. Dakle, kakvo zarobljavanje radi razmjene!? Još nešto, Armija BiH tada nije postojala. Napad su izveli lokalni klošari i sandžaklije organizovani po viziji Ejupa Ganićija, Hasana Čengića, sitnih dilera i džeparoša iz tramvaja pod komandom najvećeg sarajevskog predratnog dilera- Dragana Vikića i slični muljatori kojima je najveći interes bio upravo rat. Što krvaviji- to bolje. Što neko neki dan reče..
Petak 03.05.2013. 12:21
ЈЕДНО ЈЕ СИГУРНО, ОПСТАТИ СИГУРНО НЕЋЕТЕ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online