Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 03.05.2013.
13:50
Ž. Marković - Vesti A

Srpska bi da kopira Škotsku

Potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine i faktičko priznavanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije, ponovo je u prvi plan gurnulo mogućnost nezavisnosti Republike Srpske.

Predsednik RS Milorad Dodik
 

Tim pitanjem ovih dana bavi se većina zvaničnika iz Banjaluke, kao i brojni analitičari iz BiH i regiona, a određenu pažnju posvetili su mu i neki inostrani mediji, naročito oni u Škotskoj gde se priprema referendum za izdvajanje te države iz Velike Britanije.

I sam predsednik RS Milorad Dodik svojevremeno je, u više navrata, isticao kako Banjaluka pažljivo prati zbivanja u Edinburgu. O aktuelnim trendovima, Dodik poručuje da, ako se nastavi loša pozicija RS u okviru BiH, niko ne treba isključiti i razmišljanje da Srpska zaštiti svoja prava.

- Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, i u tome imalo podršku jednog broja velikih sila. Mnogi su hteli da to prikažu kao izuzetak, ali će možda ta priča i na nekim drugim mestima postati pravilo - rekao je Dodik.

S druge strane, nešto je umereniji njegov najbliži stranački kolega Nebojša Radmanović. On je ovih dana nešto ozbiljnije analizirao situaciju i ocenio da u ovom momentu ne postoji značajniji broj zemalja koji bi mogao da prizna Srpsku, ako ona proglasi nezavisnost.

- Moja je lična procena da to ne treba raditi u ovom momentu, osim ako ne budemo žestoko pritisnuti zahtevima za centralizaciju, pa da taj čin bude naš odgovor - rekao je Radmanović.Iako ističe da još nije vreme za nezavisnost, Radmanović ukazuje na postojanje Deklaracije Narodne skupštine Srpske koja predviđa da, ako više od polovine članica Ujedinjenih nacija prizna Kosovo, i Srpska može da krene putem osamostaljenja.

- Pričom o deklaraciji NSRS-a hteo sam da podsetim sve političare, a naročito bošnjačke, a i građane, da se sa Republikom Srpskom niko ne može igrati. Nema mesta nikakvim pričama, jer postoji stav parlamenta, a ne nekog pojedinca. To je izazvalo buru kod onih koji sve što mi radimo shvataju kao put ka odvajanju, a evo i njih da podsetim da Povelja UN daje narodima pravo na samoopredeljenje i to pravo se Srbima u BiH ne može uzeti - kaže Radmanović.

Kosovo u stvari pomaže

 

Profesor istorije na banjalučkom Filozofskom fakultetu Ranko Pejić kaže da Srbi u RS imaju mnogo više prava i pravnih argumenata za traženje nezavisnosti od kosovskih Albanaca.


- Nijedan predstavnik famozne međunarodne zajednice jednostavno nema odgovora na pitanje po čemu to Kosovo ima pravo na nezavisnost, a RS nema. Kada ih to upitate, ostaje im samo da sležu ramenima, jer ne mogu da objasne da Albanci imaju pravo na nezavisnost i to na teritoriji na kojoj su pre hiljadu godina udareni temelji srpske državne i duhovne samostalnosti. Zato smatram da nezavisno Kosovo predstavlja kamen temeljac za nezavisnost RS, pri čemu ipak globalne svetske sile imaju poslednju reč - reči su Ranka Pejića. 

POVEZANE VESTI

Petak 03.05.2013. 13:52
REFERENDUM ODMAH, NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA !!!!
Petak 03.05.2013. 14:11
Odmah proglasiti nezavisnost!
Petak 03.05.2013. 14:23
Kakvi ba Škoti. Kad je Republika Srpska proglašena, Škoti nisu znali gdje su šuplji. A nismo je ni proglasili po nečijem primjeru ili napamet, već po ustavnom pravu, povelji ujedinjenih nacija i demokratski- plebiscitom. Da smo se od Škota učili nezavisnosti i mi bi mogli komotno suknjice obmotati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online