Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.04.2013.
19:57
Beta A

Odšteta Dunji Gotovini zbog otkaza

Dunja Gotovina, supruga hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je u Hagu oslobođen krivice za ratni zločin tokom i posle "Oluje" 1995, uskoro bi trebalo da dobije oko 700.000 kuna (92.000 evra) odštete zbog nezakonitog penzionisanja i otpuštanja iz Ministarstva odbrane, piše Jutarnji list.

Dunja i Ante Gotovina
 

Odluku o isplati naknada za neisplaćene plate potpisao je ministar odbrane Ante Kotromanović, ali o tome još treba da se izjasni Dunja Gotovina, koja je penzionisani pukovnik Hrvatske vojske, navodi zagrebački dnevnik pozivajući se na resorno ministarstvo.

Takođe joj je ponuđeno da se vrati na posao u Ministarstvo odbrane ili da ode u neku drugu državnu službu u kojoj bi mogla da radi u zavisnosti od stručne spreme i čina.

List podseća da je bivši ministar Berislav Rončević iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 2004. penzionisao Dunju Gotovinu, uz objašnjenje da je neperspektivna. U to vreme, u punom jeku je bila potraga za tada odbeglim generalom Antom Gotovinom, pa su neki smatrali da je zbog toga došlo do pritiska međunarodne zajednice i političkog manevra HDZ-a.

Dunja Gotovina žalila se zbog nezakonitog otkaza i dobila spor. Jutarnji list podseća da je Upravni sud 2006. godine naložio Ministarstvu odbrane da mora da je vrati na posao, ali to nije sprovedeno.

Državno tužilaštvo Hrvatske je insistiralo na nagodbi da se Dunji Gotovini da naknada za neisplaćene plate, a ona je u to vreme tražila povratak na posao.

Po formiranju vlade premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije krajem 2011. godine, ministar odbrane Ante Kontromanović, koji je prijatelj i saborac Ante Gotovine, poručio je da je Dunja Gotovina bila "žrtva politike i kolateralna žrtva jer je supruga Ante Gotovine".

On je tada najavio da će se poštovati odluka suda o njenom vraćanju na posao. Apelaciono veće Haškog tribunala 16. novembra 2012. godine oslobodilo je generale Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Krivice je ranije oslobođen i general Ivan Čermak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2013. 20:04
Није лоша а и у кешу је! Сигурно би волела више правог Србина него овог зликовца!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online