Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.04.2013.
15:01
Beta A

U EU može samo "Gornja Republika Makedonija"

Posrednik u 20-godišnjim pregovorima Makedonije i Grčke o nazivu bivše jugoslovenske republike, predložio je da se Makedonija nazove "Gornja Republika Makedonija", tvrdi danas skopski portal NOVA.

Stari predlog koji ranije niko nije hteo da prihvati sada jedino moguće rešenje
 

Taj naziv bi se, kao privremen, koristio umesto takođe privremenog naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", pod kojim je ona primljena u UN. Kako prenosi NOVA, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore koji učestvuju u pregovorima, to je u poslednjoj rundi, prošle nedelje u Njujorku, predložio posrednik UN Metju Nimic, veteran američke diplomatije.

"Gornja Makedonija" bi bio naziv za period pregovora Makedonije o prijemu u EU, što bi trajalo bar sedam-osam godina. Potom bi se, tvrdi NOVA, održao referendum na kojem bi se građani Makedonije izjasnili o dva pitanja: o stupanju svoje zemlje u EU, i o nazivu "Gornja Republika Makedonija".

Ipak, ima spora i o najnovijem predlogu, tvrdi Nova, jer ako bi predlog bio "Gornja Republika Makedonija", na čemu navodno insistira makedonska strana, Grčka traži da geografska odrednica bude ispred reči "Makedonija", a ne ispred reči "Republika". Grčka je navodno dala pristanak da Makedonija, uz dodatak u nazivu "Gornja", uđe u NATO i započne pregovore o prijemu u EU.

Zauzvrat će Makedonija u Ustav uneti amandman u kojem će pisati: "Od dana kada Republika Makedonija postane članica EU, međunarodni naziv zemlje biće Gornja Republika Makedonija i upotrebljavaće se na svim jezicima, osim na zvaničnim jezicima u zemlji", tvrdi NOVA i dodaje da bi taj amandamn bio na referendumu.

NOVA očkuje da se već narednih dana dve strane izjasne o predlogu Nimica i da do polovine maja konačno odgovore. Nimica je u utvrđivanju predloga podržao evropski komesar Štefan File, uz konsultaciju sa stranama u sporu, kao i sa SAD i drugim međunarodnim faktorima, tvrdi NOVA.

Još od izbijanja spora 1991. godine, predlagana su rešenja s dodavanjem neke odrednice u naziv Makedonije, među kojima je bila i reč "Gornja", ali strane to ni tada nisu prihvatile.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.04.2013. 15:06
А СРБИЈА ПРЕТПОСТАВЉАМ БЕОГРАДСКИ ПАШАЛУК !!!
Ponedeljak 15.04.2013. 16:20
Ako je to uslov za ulazak u EU,onda ja glasam protiv ovog imena "Gornja Republika Makedonija",samo da ne udjemo u EU.Inace prihvatio bi ovo ime,i mora da se nadje kompromis sa Grcima.Jer tvrdoglavost i ne popustanje je steta svima nama u regionu,t.j. Pravoslavcima.Nasi politicari treba da znaju da u politici moras po nekad i da ostupis,da ne bi izgubio jos vise.Kao u shahu.Ako ne prihvatimo ovo ime,izgubicemo i skroz ime "Makedonija",a siptari ce nas pojesti.Stvoriti nekakvu tajnu uniju sa Grckom i Srbijom,i resiti problem sa siptarima.Problem na Kosovu nije samo Srpski problem,nego i nas,i Grcki i Crnogorski.Popovi da malo vise rade na spajanje crkve i naroda,a ne trositi na skupe dzipove.
Utorak 16.04.2013. 17:16
Ja mislim da je najbolje da se zove Juzna Srbija I problem je resen
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online