Ponedeljak 15.04.2013.
15:01
Beta

U EU može samo "Gornja Republika Makedonija"

Stari predlog koji ranije niko nije hteo da prihvati sada jedino moguće rešenje
 

Taj naziv bi se, kao privremen, koristio umesto takođe privremenog naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", pod kojim je ona primljena u UN. Kako prenosi NOVA, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore koji učestvuju u pregovorima, to je u poslednjoj rundi, prošle nedelje u Njujorku, predložio posrednik UN Metju Nimic, veteran američke diplomatije.

"Gornja Makedonija" bi bio naziv za period pregovora Makedonije o prijemu u EU, što bi trajalo bar sedam-osam godina. Potom bi se, tvrdi NOVA, održao referendum na kojem bi se građani Makedonije izjasnili o dva pitanja: o stupanju svoje zemlje u EU, i o nazivu "Gornja Republika Makedonija".

Ipak, ima spora i o najnovijem predlogu, tvrdi Nova, jer ako bi predlog bio "Gornja Republika Makedonija", na čemu navodno insistira makedonska strana, Grčka traži da geografska odrednica bude ispred reči "Makedonija", a ne ispred reči "Republika". Grčka je navodno dala pristanak da Makedonija, uz dodatak u nazivu "Gornja", uđe u NATO i započne pregovore o prijemu u EU.

Zauzvrat će Makedonija u Ustav uneti amandman u kojem će pisati: "Od dana kada Republika Makedonija postane članica EU, međunarodni naziv zemlje biće Gornja Republika Makedonija i upotrebljavaće se na svim jezicima, osim na zvaničnim jezicima u zemlji", tvrdi NOVA i dodaje da bi taj amandamn bio na referendumu.

NOVA očkuje da se već narednih dana dve strane izjasne o predlogu Nimica i da do polovine maja konačno odgovore. Nimica je u utvrđivanju predloga podržao evropski komesar Štefan File, uz konsultaciju sa stranama u sporu, kao i sa SAD i drugim međunarodnim faktorima, tvrdi NOVA.

Još od izbijanja spora 1991. godine, predlagana su rešenja s dodavanjem neke odrednice u naziv Makedonije, među kojima je bila i reč "Gornja", ali strane to ni tada nisu prihvatile.

2024 © - Vesti online