Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.04.2013.
07:48
Beta A

Hrvati uglavnom poslali HDZ u EU parlament

Koalicija okupljena oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojila je šest, vladajuća koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) pet, a Hrvatski laburisti jedan od ukupno 12 hrvatskih poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu (EP), objavila je u ponoć Državna izborna komisija (DIP) privremene rezultate.

Ustaštvo i evropska demokratija idu ruku pod ruku
 

Na osnovu 96,43 odsto obrađenih biračkih mesta na nedeljnim izborima za EP, HDZ je zajedno sa koalicionim partnerima, desničarskom Hrvatskom strankom prava (HSP) dr. Ante Starčević i Blokom umirovljenici zajedno, osvojio 23,9 odsto, vladajuća koalicija 31,77 odsto, a Hrvatski laburisti 5,75 odsto glasova.


Razlika u glasovima između HDZ i SDP je oko 11.000. HDZ je osvojio najviše glasova u 12 županija, a SDP u osam. Na izbore je očekivano izašao veoma mali broj birača, samo 20,7 odsto ili oko 745.000 birača od oko 3,7 miliona građana s pravom glasa.


Pa šta ako su ustaše i protivnici svih nehrvata?

Na nedeljnim izborima građani Hrvatske su prvi put mogli osim za listu da glasaju i za kandidata sa te liste za kojeg veruju da bi bio najbolji evroparlamentarac.


Zanimljivo je da je tako najviše glasova s liste koalicije okupljene oko HDZ-a osvojila predsednica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić, koja nije bila nosilac. Njena nedavna izjava da je Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali gosti, izazvala je lavinu kritika vladajuće koalicije, a premijer Zoran Milanović optužio je za govor mržnje.


S liste vladajuće koalicije najviše glasova dobio je nosilac liste Tonino Picula.


Izabrani hrvatski evroparlamentarci predstavljaće Hrvatsku u EP godinu dana, od ulaska te države u EU 1. jula, pa do redovnih izbora za EP u svim državama članicama EU iduće godine. Puni mandat poslanika u Evropskom parlamentu traje pet godina.

Zoran Milanović čestitao HDZ-u na pobedi

 

Premijer Hrvatske i predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović čestitao je koalicionoj listi okupljenoj oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja je pobedila na nedeljnim izborima za Evropski parlament.

"Izbori su neizvesni... Očekivali smo nešto bolji rezultat", rekao je Milanović i dodao da je na političarima da razmisle "zašto su se ljudi oglušili o izbore" aludirajući na malu izlaznost, svega 20,7 odsto.

"Dali smo sve od sebe i borićemo se još jače da naše poruke dođu do birača", dodao je Milanović.

 

I ministarka spoljnih poslova i predsednica Hrvatske narodne stranke, članice vladajuće koalicije, Vesna Pusić izjavila je da se nadala boljem rezultatu, odnosno da će lista oko SDP-a osvojiti šest umesto osvojenih pet poslaničkih mesta u EP.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.04.2013. 10:52
Pa koga drugog da šalju u četvrti rajh ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online