Ponedeljak 15.04.2013.
07:48
Beta

Hrvati uglavnom poslali HDZ u EU parlament

Ustaštvo i evropska demokratija idu ruku pod ruku
 

Na osnovu 96,43 odsto obrađenih biračkih mesta na nedeljnim izborima za EP, HDZ je zajedno sa koalicionim partnerima, desničarskom Hrvatskom strankom prava (HSP) dr. Ante Starčević i Blokom umirovljenici zajedno, osvojio 23,9 odsto, vladajuća koalicija 31,77 odsto, a Hrvatski laburisti 5,75 odsto glasova.


Razlika u glasovima između HDZ i SDP je oko 11.000. HDZ je osvojio najviše glasova u 12 županija, a SDP u osam. Na izbore je očekivano izašao veoma mali broj birača, samo 20,7 odsto ili oko 745.000 birača od oko 3,7 miliona građana s pravom glasa.


Pa šta ako su ustaše i protivnici svih nehrvata?

Na nedeljnim izborima građani Hrvatske su prvi put mogli osim za listu da glasaju i za kandidata sa te liste za kojeg veruju da bi bio najbolji evroparlamentarac.


Zanimljivo je da je tako najviše glasova s liste koalicije okupljene oko HDZ-a osvojila predsednica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić, koja nije bila nosilac. Njena nedavna izjava da je Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali gosti, izazvala je lavinu kritika vladajuće koalicije, a premijer Zoran Milanović optužio je za govor mržnje.


S liste vladajuće koalicije najviše glasova dobio je nosilac liste Tonino Picula.


Izabrani hrvatski evroparlamentarci predstavljaće Hrvatsku u EP godinu dana, od ulaska te države u EU 1. jula, pa do redovnih izbora za EP u svim državama članicama EU iduće godine. Puni mandat poslanika u Evropskom parlamentu traje pet godina.

Zoran Milanović čestitao HDZ-u na pobedi

 

Premijer Hrvatske i predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović čestitao je koalicionoj listi okupljenoj oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja je pobedila na nedeljnim izborima za Evropski parlament.

"Izbori su neizvesni... Očekivali smo nešto bolji rezultat", rekao je Milanović i dodao da je na političarima da razmisle "zašto su se ljudi oglušili o izbore" aludirajući na malu izlaznost, svega 20,7 odsto.

"Dali smo sve od sebe i borićemo se još jače da naše poruke dođu do birača", dodao je Milanović.

 

I ministarka spoljnih poslova i predsednica Hrvatske narodne stranke, članice vladajuće koalicije, Vesna Pusić izjavila je da se nadala boljem rezultatu, odnosno da će lista oko SDP-a osvojiti šest umesto osvojenih pet poslaničkih mesta u EP.

2024 © - Vesti online