Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2013.
15:33
Đ. Barović - Vesti A

Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (3): Orić ukrao 28 kilograma zlata?

U poverljivom izveštaju nekadašnje Državne bezbednosti BiH obelodanjeni su brojni dokazi o bogaćenju ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića i njegovih ljudi, koji su zarad profita prodavali i humanitarnu pomoć namenjenu Bošnjacima.

Naser Orić

U izveštaju se pominje i 28 kilograma zlata ukradenog iz fabrike 11. mart za koje se ne zna gde je završilo. Međutim, to je prema operativnim podacima sačinjenim novembra 1995. godine u Tuzli, samo vrh ledenog brega u raznoraznim mahinacijama Nasera Orića.

"Negde u septembru 1994. godine Orić je iz humanitarne pomoći izuzeo 2.000 l nafte od čega je 600 l dao Tursunoviću, dok je 1.400 litara ostavio za sebe u kući u Potočarima. U narodu se pričalo da je Orić nameravao praviti hipodrom, ali da ga je od toga odvratio Tursunović. Orić i Salihović Fahrudin, načelnik opštine, su na početku rata iz fabrike 11. mart uzeli oko 28 kg zlata. O ovome, navodno, zna Aljkanović Behaija (Naserov savetnik). O napred navedenim aktivnostima trebali bi da znaju Mašić Nijaz, PK za moral, Zulfo Tursunović i Kadrić Ramo, zv. Hljebara", navodi se u dokumentu.

Svadba sa muzikom uživo

Dok je svetskoj javnosti predstavljano da narod u Srebrenici umire od gladi, dotle su povlašćeni uživali u životu. U izveštaju Državne bezbednosti se opisuje i svadba Nedžada Bektića u hotelu Domovija.


"Na svadbi je bilo oko 200 zvanica, 30 automobila i muzika uživo. Njegov brat je traktorom vozio brašno u pekaru da se peče hleb, ispečeno dosta mesa, popijeno oko 150 l rakije, navodno se pravile i torte.


Izvor za ovu tvrdnju su Omerović Selahudin i Ademović Behadil, Menoljić Hakija, a svedoci: Alić Fahrudin, policajac, Bećirović Ramiz, pripadnik 28. divizije, i Menoljić Hakija, pripadnik CSB Tuzla", stoji u tajnom dokumentu Državne bezbednosti MUP BiH.

Međutim, nije samo Naser Orić označen kao isključivi krivac za šverc i krijumčarenje humanitarne pomoći.  U ovom izveštaju je navedeno još desetak najodgovornijih, a "Vesti" će izneti podatke samo za one krupne ribe u ovom lancu kriminala.
Prvi na tom spisku je Suljo Hasanović, komandant štaba Teritorijalne odbrane Srebrenice.

Tajni muslimanski dokument o švercu humanitarne pomoći u Srebrenici
 

"Hasanović je uzimao hranu i ostale prehrambene artikle iz magacina humanitarne robe, od kojih je pekao rakiju, a navodno su artikle za njega i prodavala nepoznata lica. Takođe je sa Fejzić H. za robu iz humanitarne pomoći od meštana kupovao stoku. Tako je i Hasanović od Osmanović Arifa kupio jare za tri kg soli, a izvesnom Aliji iz Sušnjara nudio je za ovcu pet kg soli, pet kg šećera i tri para obuće, kada je došlo do svađe jer se Alija interesovao za poreklo robe. Nakon ovoga Hasanović je za istu robu kupio ovcu od Begićevog šure Hasana (sl. zabeleška Begić Adem). Takođe, cehove u kafani Hasanović je plaćao robom iz humanitarne pomoći", navodi se u ovom tajnom dokumentu.


Sledići na spisku je Nedžad Bektić, bivši potpukovnik za bezbednost 28. divizije.
"On je uzimao šećer i brašno iz magacina i menjao za rakiju i ostale artikle koje su mu bile potrebne za svadbu. Salihović Huso je čuo od Meholjić Hakije i Delić Velida iz Srebrenice, da je Bektić 92/93. godine prodavao pšenicu u Žepi koja je bila ratni plen ili ju je narod dao za potrebe vojske.

U to vreme 100 kg pšenice koštalo je 2.000 DM. Po kazivanju Salihovića, Bektić je sa svojom policijom razoružavao Žepljake prilikom njihovih dolazaka po hranu, a kasnije je isto naoružanje prodavao u Žepu. Salihoviću je poznato da je Smajlović Suad, zv. Šošon, u prisustvu Alić Fahrudina upoznao Orića i Bećirović Ramiza, da je Bektić 1993. g. pred ženidbu prodao PM-84 u Žepu", stoji u ovom izveštaju.
 

Sutra - Šverc humanitarne pomoći u Srebrenici (4): Dok narod gladuje, konja hranili žitom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online