Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 24.03.2013.
13:04
M. Roknić - Vesti A

Kad žrtva i dželat proslavljaju "Oluju"

O Srbima u Hrvatskoj i danas se manje-više govori kroz incidente. Kome je bila potrebna priča o ćirilici, kako će ona završiti i šta će Srbi na kraju dobiti, za "Vesti" govori Milan Rodić, predsednik Srpske narodne stranke u Hrvatskoj.

 
Milan Rodić, predsednik Srpske narodne stranke u Hrvatskoj
 
Sada je u prvi plan gotovo neočekivano došla ćirilica u Vukovaru. Je li to ključno pitanje za Srbe u Hrvatskoj danas?
- Nije, ni u kom slučaju. To je za Srbe u Hrvatskoj važno pitanje, ali nije u vrhu njihovih potreba i prioriteta, bar ne u ovom času. I zato je ključno pitanje kome je to trebalo? Trebalo je aktuelnoj vlasti i društvu oko Milorada Pupovca. Jer je njima važnije da se narod tuče zbog pisma nego zbog hleba. Opšte je poznato da se Pupovac najbolje snalazi u tim napetim i konfliktnim situacijama i zato ih sam podstiče. I kada se učini da situacija izmiče kontroli, on se tu pojavljuje i rešava konflikt, ali uvek na štetu Srba. Zato je pitanje uvođenja ćirilice i pokrenuo. I biće prvi koji će ga skinuti s dnevnog reda kao da ništa nije bilo. Pupovac će pružiti ruku spasa hrvatskoj Vladi da se izvuče iz te gužve i zato će biti nagrađen. Takvom scenariju svedočili smo mnogo puta.
 
Povratak izbeglih, zapuštenost povratničkih krajeva, povratak imovine, neisplaćenih penzija, otetih stanova i slična pitanja nikad nisu sa takvom doslednošću zagovarana od strane onih koji "brinu" o sudbini Srba u Hrvatskoj?
- Svaka hrvatska vlast od njenog osamostaljenja, da bi u potpunosti ostvarila zadati cilj etnički čiste Hrvatske, delovala je na dva načina. Jedan je bio naći podobne i poslušne Srbe, po mogućnosti intelektualce koji će prema svome narodu odrađivati taj prljavi deo posla, a drugi, upregnuti i jednu srpsku političku stranku i tako upakovano srpsko pitanje na međunarodnoj sceni prikazivati kao "najbolje rešeno manjinsko pitanje u Europi". Treba im priznati da su to, zahvaljujući i srpskim kadrovima, maestralno odradili.
 

Vratite izbeglice u zavičaj

* Milan Rodić, rođen 9. maja 1947. godine, u Srednjoj Gori u Lici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Ogulinu, a Pravni fakultet u Zagrebu.
* Zaposlio se kao diplomirani pravnik u opštini Ogulin.
* U politiku je ušao 1996. godine, a predsednik Srpske Narodne Stranke postao 2009. godine, posle smrti prvog predsednika te stranke Milana Đukića.
Stranku su osnovali Srbi početkom 1991. koji se nisu slagali sa secesionističkom politikom Srpske demokratske stranke, odnosno stvaranjem Republike Srpske Krajine. S izbijanjem rata postala je stranka koja je zastupala interese Srba na područjima pod kontrolom hrvatske vlasti.
* Rodić se zalaže za sprovođenje Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama koji se ne primenjuje, jer je srpska nacionalna manjina na lokalnom nivou nedovoljno zastupljena u školstvu, zdravstvu, policiji. Zalaže se za povratak izbeglica i stopiranje optužnica protiv običnih ljudi, koje zaustavljaju masovni povratak.


Ko su ti kadrovi?
- Na platnom spisku u ulozi srpskih plaćenika našlo se zaista čudno društvo, ljudi koji nikada ne bi zajedno ušli ni u istu kafanu, a sada već skoro 20 godina "brinu" o Srbima u Hrvatskoj. Tu čudnu družinu predvodi (salonski) levičar Milorad Pupovac, pa je tu rigidni komunista Slobodan Uzelac, pa nekada zakleti šešeljevac Vojislav Stanimirović, pa krajinski ustanik Veljko Džakula. Takvo društvo nema ništa zajedničko, osim želje za vlasti i novcem. Ništa im nije sveto, a najmanje Srbi i njihova sudbina. I zato su u stanju udružiti se i sa crnim đavolom, slaviti najveće srpske nesreće, samo da bi ih vlast držala uz svoje skute.

Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma, nudi se kao alternativa Miloradu Pupovcu i Srpskom narodnom veću. Tako je prošlog leta prisustvovao proslavi Oluje u Kninu, na poziv hrvatskog predsednika. Kako vi vidite taj sukob dvojice ljutih rivala na srpskoj političkoj sceni?
- Što se tiče prisustva Veljka Džakule na proslavi "Oluje", to je bio čisti mazohizam. Upravo je tim činom pokazao što je sve spreman da napravi da bi se umilio gospodarima. Tu je skoro prevazišao svog bivšeg mentora Milorada Pupovca. To je raritet u svetskim relacijama, ne verujem da bi u istoriji našli neki sličan primer da žrtva i dželat zajedno slave događaj u kojem su poneli te uloge. Da nije žalosno i tragično, danas bismo se tome smejali. Hrvatskoj treba još samo srpsko priznanje da bi oprala ruke od notornog zločina kojim su proterali jedan narod i zatrli tragove njegovog vekovnog postojanja na tim prostorima. Džakula i Pupovac spremni su i na tu "žrtvu".

Šarena laža u Briselu

Veliki je novac prošao i prolazi kroz organizacije kojima su oni na čelu.
- Treba priznati da su dobro plaćeni za odrađivanje tog prljavog posla. Tim novcem vlast ih je pretvorila u slepe poslušnike i podigla u političku orbitu, poput Milorada Pupovca i drugih, koji po hodnicima evropskog parlamenta u Briselu pričaju da Srbima u Hrvatskoj teku med i mleko, iako evropske političke elite znaju da su jedina ugrožena i obespravljena nacionalna manjina u Hrvatskoj. Njihova uloga je da daju legitimitet etničkom čišćenju, da ga relativizuju, da o položaju Srba u Hrvatskoj govore kroz svoj vlastiti, krvavim novcem, kupljeni komfor.

Kako biste objasnili njihovo političko delovanje?
- To društvo srpskih "vođa" ponaša se kao krokodili u maloj močvari. Naprosto ih je previše za ovoliko Srba koliko je preostalo u Hrvatskoj, pa je i manje potrebe za njihove usluge, a samim tim i manje novca. I zato među njima dolazi do gloženja. Nekada su delovali kao složna braća, a sada se očima ne mogu videti. Jedina je utešna stvar što Srbima više i ne mogu naneti neku štetu. Sve što su mogli da urade loše učinili su dok su bili u ljubavi i čoporu. Složno su dizali ruke za rasne zakone, zakone koji su cementirali etničko čišćenje Srba, ćutali su godinama kao zaliveni na diskriminaciju i šikaniranja, na otimačinu i pljačku vlastitog naroda, a sada bi kao bajagi da im poklone ćirilicu, jer na nju kao imaju pravo. A o pravu na proporcionalnu zastupljenost u državnim i javnim preduzećima, o stanarskim pravima, neisplaćenim penzijama, nepriznatom stažu, odumiranju povratničkih krajeva, o tome ti "srpski" lideri ne progovaraju. Pa što će Srbima ćirilica, ako u svemu drugom budu zakinuti, ko će je čitati jer već vidimo vreme kada Srba u Hrvatskoj neće biti ni za folklorno društvo.

Popis stanovništva u Hrvatskoj potvrdio je da se broj Srba kontinuirano smanjuje. Nisu li dvojezičnost i ćirilica u tom kontekstu svojevrsni cinizam i ruganje Srbima?
- Poznavaoce prilika u Hrvatskoj to nije iznenadilo. I Pupovcu i Zoranu Milanoviću (hrvatski premijer) lakše je baciti kost u arenu, da se svetina malo zabavi, nego upaliti svetlo na kraju tunela. Priča o Srbima kojima se daje hleba preko pogače dobro je došla svima u Hrvatskoj. Desnica se uhvatila za tu cuclu varalicu i Vukovar pretvara u ratnu zonu, što preostale Srbe u njemu može samo da podstakne da pređu na drugu stranu Dunava. A možda je to i sakriveni cilj priče o ćirilici i Srbima u Hrvatskoj. A što se naroda tiče, hrvatskom i srpskom narodu u ovom trenutku nije do ćirilice, ni do latinice, nego do radnih mesta i života dostojnih čoveka, a ćirilica će dobiti mesto propisano Ustavnim zakonom u neko bolje vreme i kad glave budu hladnije, a međunacionalni odnosi bolji. Narodu treba kruha, a ne opasnih igara!

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.03.2013. 15:26
kakvi izdajnici srpskog naroda,oni su veće ustaše od hrvata.
Nedelja 24.03.2013. 18:25
Једини народ у Европи који и даље трпи невероватна понижења и тортуре због вере, језика и идентитета су Срби.Како је преосталим Србима у неонедехазији, канибалистичкој европској творевини можемо само да наслућујемо!
Nedelja 24.03.2013. 18:46
Dakle Milan Rodić, čovek o kome ću misliti u budućnoti, kao osobi koja možda nešto učini za Srbe u Hrvatskoj. Naježio sam se čitajući njegovo "ispovedanje" Tačno ! kome je trebala ćirilica u vom trenutku. Sve u svoje vreme. Tako rade mudre glave. Zbog vlastodržaca u Srbiji koji su slični Pupovcu, Džakuli i Uzelcu, zamalo smo i Srbiju izgubili. Doći će dan, kroz desetak-petnaest godina , doći će mudar vladar koji će oporaviti Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online