Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.03.2013.
12:51
Srna A

Vatikan: Pretučeni srpski bogoslovi dobili ono šta su tražili!

Episkop bački Irinej smatra da je u izveštaju Radio Vatikana o događajima u Kistanju u kojem je navedeno da su srpski bogoslovi "dobili ono što su tražili" korišten antihrišćanski govor mržnje u kojem odzvanjaju reči laži i klevete protiv srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Episkop Irinej ističe kako bi izgovorene reči, uoči inauguracije pape Franje u emisiji Radio Vatikana na hrvatskom jeziku, bile neverovatne da nisu stvarno izgovorene.

Živopisnim likovima omogućeno da šire govor mržnje: Episkop bački Irinej

"Više je nego očigledno da je posredi sramna podmetačina nekog iz hrvatske sekcije Radio Vatikana, a možda i čitave te sekcije. Da li se razmahao neko iz stare, fosilne družine ustašoidnih bojovnika, od kojih se neki okupljaju i oko Zavoda Svetog Jeronima u Rimu, ili je uzavrela junačka domoljubna krv u žilama nekog od njihovih mlađih sledbenika", pita episkop Irinej.

On dodaje da je za to odgovorna ustanova koja je "takvim živopisnim likovima omogućila da radio-talase koriste za svoj govor mržnje". U saopštenju episkopa Irineja, objavljenom na sajtu SPC, navodi se da to nije "mala mrlja i sramota u okviru svečanosti inauguracije novog poglavara Rimokatoličke crkve i da je time udaren šamar i novoizabranom papi Franji".

Za ispravku Radio-Vatikana od 21. marta pod naslovom "Crkva je protiv svih oblika nasilja", episkop Irinej kaže da je još sramnija.

"Oni ni tada ne znaju ko je u ime srpskog patrijarha bio izaslanik na papinoj inauguraciji. Kažu da su to bili mitropolit Jovan i vladika Lavrentije, a bio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije", dodaje episkop Irinej.

Prema njegovim rečima, u toj ispravci i dalje se pravda napad na pravoslavne bogoslove iz manastira Krke s tim što klevetničku hajku uzdižu na viši nivo i udaraju ne samo na neimenovane srpske episkope već i na vladiku Nikolaja.

U emisiji Radio Vatikana na hrvatskom jeziku napad na srpske bogoslove u Kistanju okarakterisan je kao "verbalni delikt".

"Zapravo je sve povezano sa srpskim izazivanjem bilo kad je reč o ćirilici bilo kad se neki srpski bogoslovi napiju, pa izazivaju u Kistanjima. Kad dobiju ono što su tražili, onda je to odmah mržnja, ali izazivanje mržnjom, nije mržnja. I opet su žrtve Srbi", navedeno je u toj vesti.

POVEZANE VESTI

Subota 23.03.2013. 14:39
Шта кажу екуменисти и папољупци на све ово? Хоће ли се извинити шефу?
Subota 23.03.2013. 17:00
Šta se čudiš,nauči više s kim imaš posla !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online