Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2013.
19:12
Beta A

“Zločine u Bratuncu činili nekontrolisani dobrovoljci“

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svedoci odbrane Branimir i Aleksandar Tešić sugerisali su da su za zlodela nad Muslimanima u Bratuncu, 1992-95, bili odgovorni srpski dobrovoljci, koje lokalne vlasti nisu mogle da kontrolišu.

Radovan Karadžić

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući i bratunačku, poprimio razmere genocida. Optužnica Karadžića, pored ostalog, tereti i za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice.


Braća Tešić tvrdila su i da za zlodela nisu znali u vreme kada su se događala, nego da su kasnije saznali. Branimir Tešić u ratno vreme bio je pomoćnik komandira policijske stanice, a Aleksandar opštinski sekretar za narodnu odbranu.


Branimir Tešić posvedočio je da u maju 1992. nije znao da su srpske snage u Bratunac dovele stotine Muslimana iz okolnih sela Hranča i Glogova i zatvorili ih u zgradu osnovne škole i na lokalnom stadionu.


Tešić je izjavio i da je o masovnom ubistvu Muslimana iz Srebrenice u skladištu u selu Kravica, 13. jula 1995, čuo kasnije. Masovno ubistvo, kako je čuo, usledilo je pošto su zarobljenici otvorili vatru na policajce koji su ih čuvali. Po optužnici, u Kravici su srpske snage ubile oko 1.000 Muslimana.


Odgovarajući na pitanja tužilaca, Tešić je, međutim, kazao da je za ubistva srebreničkih zarobljenika u osnovnoj školi u Bratuncu u julu 1995. saznao odmah pošto su Muslimani bili odvedeni, a beživotna tela zatečena u učionicama.


Policija, po Tešićevim rečima, nije imala zadatak da obezbeđuje autobuse sa hiljadama srebreničkih Muslimana, koji su 13. jula 1995, prenoćili u Bratuncu, već samo da osigurava put.


Tešić je potvrdio i da je 12. jula 1995, dva dana posle pada Srebrenice, "vrlo kratko, na pola sata" bio u Potočarima i bio očevidac ukrcavanja prvih od hiljada izbeglica iz Srebrenice u autobuse kojim su bili odvedeni ka Kladnju.


Zastupnik optužbe predočio je svedoku dokaze da je policija učestvovala u napadu na selo Glogova u maju 1992, ali je Tešić ostao pri iskazu da to nije istina.


Za napad na Glogovu, u kojem su ubijena 64 muslimanska meštanina, i proterivanje preostalog stanovništva, krivicu je pred Tribunalom priznao tadašnji lider Srpske demokratske stranke u Bratuncu Miroslav Deronjić. Osuđen na 10 godina zatvora, Deronjić je umro na izdržavanju kazne u Švedskoj.


Pošto su mu predočeni iskazi svedoka, Tešić je potvrdio i da je bio u blizini stadiona u Bratuncu kada su u maju 1992. zarobljeni muškarci bili odvođeni u osnovnu školu, a žene i deca autobusima odvođeni ka Kladnju.


Upitan kako je onda moguće da tvrdi da nije znao za veliki broj Muslimana dovedenih u grad, odgovorio je: "Znao sam da dolaze i okupljaju se Muslimani na stadionu...a kasnije sam saznao da je bilo žrtava".


Drugi današnji svedok, Aleksandar Tešić izjavio je da je u maju 1992, na sastanku lokalnog kriznog štaba u Bratuncu saznao da su "dobrovoljci" odveli Muslimane iz okolnih sela u osnovnu školu i počinili zločine.


Kako je izjavio, to je bio "šok" za krizni štab, koji je odlučio da protera dobrovoljce, a muslimanske zarobljenike izmesti iz škole da bi sprečio "dalju katastrofu".


Tešić je posvedočio i da je znao za "operaciju razoružavanja" u Glogovi čiji je cilj bilo "sprečavanje sukoba", ali da je kasnije čuo da su "neki ljudi ubijeni i ranjeni".


Prema sažetku svedokove pisane izjave, koji je Karadžić pročitao u sudnici, Tešić je "jednom prilikom" u "hangaru" pronašao "tela 20 ubijenih Muslimana", a zatim organizovao sahranu po propisima. Za ubistva Muslimana u Glogovi i Bratuncu bili su odgovorni "dobrovoljci", izjavio je Aleksandar Tešić.


On je posvedočio i da ga je komandant Vojske RS Ratko Mladić, po zauzimanju Srebrenice u julu 1995, pitao "šta da radi s ljudima". Tešić je, kako je izjavio, odgovorio da "onima koji žele da odu valja obezbediti prevoz".


Nekoliko autobusa sa zarobljenicima iz Srebrenice, svedok je video u Bratuncu, 13. jula 1995, ali nije čuo da je iko od njih bio maltretiran ili ubijen. Tešić je posvedočio i da nikada nije čuo Karadžića da naređuje progon i ubistva Muslimana, već kako nalaže poštovanje Ženevske konvencije.


Na početku unakrsnog ispitivanja, Tešić je tužiocima potvrdio da je u Potočarima, u kojima je i on bio posle pada Srebenice u julu 1995, zatekao "bar 20.000" izbeglica u "užasnoj situaciji" i da je to bila "humanitarna katastrofa".


Haško suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra. Bivši lider bosanskih Srba optužen je i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online