Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.03.2016.
16:35
Vestionline A

Kako su hrvatski mediji videli presudu Karadžiću?

Informacija o presudi Radovanu Karadžiću u Hagu udarna je vest u svim medijima u okruženju. Hrvatski portali sa velikim interesovanjem pisali su o nekadašnjem predsedniku Republike Srpske.

Reuters
Jedna od "Majki Srebrenice" pratila je suđenje Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu

"Kriv je za genocid u Srebrenici, za ubistvo i teror u Sarajevu, za progon, deportaciju, istrebljivanje i uzimanje talaca", naslov je na portalu jutarnji.hr.

- Veće je zaključilo da su Karadžić i Mladić još u martu 1995. osmislili plan da se muslimani uklone iz Srebrenice i da je primao relevantne informacije tokom osvajanja enklave. Sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem Karadžić je posle pada Srebrenice 13. jula 1995. govorio o muslimanima u šiframa kao "o robi koja se mora smestiti u magacine", a odmah posle tog razgovora Deronjić je s pukovnikom Ljubišom Bearom razgovarao gde pobiti muslimane. To za veće "van svake sumnje pokazuje saglasnost Karadžića za ubijanje muslimanskih muškaraca" i da je delio cilj udruženog zločinačkog poduhvata da se pobiju muslimanski muškarci posle 13. jula 1995. godine - piše "Jutarnji list".

"Radovan Karadžić dobio 40 godina zatvora. Kriv za 10 od 11 tačaka, kriv i za genocid u Srebrenici", piše vecernji.hr.

- Karadžiću je utvrđena krivica za sve tačke optužnice osim prve. Kriv je između ostalog za genocid u Srebrenici, progone, zločin protiv čovečnosti, istrebljivanje... Nije kriv za genocid u sedam opština u BiH, u kojima ipak snosi individualnu zločinačku odgovornost za proterivanje, ubistvo, deportaciju i druga dela - piše "Večernji list".

"Radovan Karadžić je osuđen na 40 godina zatvor", piše "Indeks", a u izveštaju između ostalog stoji:

- Raspravno veće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje terori nad građanima Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku i oslobodilo ga je krivice krivnje za taj deo optužnice. Sud je utvrdio da je postojao plan udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premeštanje žena, dece i starijih muškaraca i fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmere genocida.

"Kriv po 10 tačaka: Karadžić osuđen na 40 godina zatvora", piše 24sata.hr.

- Karadžić je proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice. Optužen je za točke 2-11. Reč je o optužbama za genocid, progone, istrebljivanje, ubistvo po dve tačke, deportaciju, prisilno premeštanje, teror, protivpravne napade na civile i uzimanje taoca. Oslobođen je po točki 1 koja kao i tačka dva obuhvata genocid.

"Karadžić za genocid i niz ratnih zločina osuđen na 40 godina zatvora", naslov je na tportal.hr.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online