Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 27.02.2013.
12:13
M. Roknić - Vesti A

Domazet Srbima preti "Olujom 2"

U Hrvatskoj sve češće prizivaju "Oluju 2", kojom bi se definitivno i za sva vremena skinulo sa dnevnog reda "srpsko pitanje", a zagovornik takvih ideja je admiral u penziji Davor Domazet Lošo, bivši vojni obaveštajac i čovek koji je komandovao akcijom u Medačkom džepu 1993. godine, kada su hrvatske snage masakrirale više stotina srpskih civila i zarobljenika i sa zemljom sravnile više sela.

"Olujom 2" bi se za sva vremena rešilo "srpsko pitanje": Zagovornik je admiral u penziji Davor Domazet Lošo, čovek koji je komandovao akcijom u Medačkom džepu 1993.
 

Stavove admirala frenetičnim aplauzima pozdravilo je više od hiljadu ljudi na skupu u jednoj zagrebačkoj hali, a među učesnicima je bio i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. U platformi za ovaj skup Domazet je potrebu za "Olujom 2" opravdao tvrdnjom da je "Hrvatska danas u težoj situaciji nego 1991. godine", a za takvo stanje krivi su Srbi i Srbija.

- I ćirilica je, u tom kontekstu, oružje protiv Hrvatske - ističe Domazet, a Domovinski stožer, na čijem je čelu, odgovoriće na to "Olujom 2". - Ona će biti odgovor na unutrašnju agresiju, kojom se manjinska prava nameću na štetu prava većine, što je originalan vid agresije na Hrvatsku, ne samo od strane Srbije, već i BiH, Slovenije i Italije.


Niko od hrvatskih zvaničnika nije se, barem za sada, ogradio od ratobornih izjava admirala, a hrvatsko pravosuđe godinama ignoriše činjenicu da je dotični komandovao akcijom u Medačkom džepu 1993. godine.


"Uprkos nepobitnim dokazima, koje je utvrdio i hrvatski sud, o zločinima u Medačkom

Bramerc: Hrvati da imaju na umu da je "Oluja" bila zločinačka operacija

džepu, državni tužilac još nije otvorio istragu o komandnoj odgovornosti Davora Domazeta Loše za te zločine", stoji i u poslednjem izveštaju Amnesti internešenela, američke organizacije za zaštitu ljudskih prava. Izvršna direktorka te organizacije za Evropu Nikol Dukvort, pre više meseci, apelovala je na hrvatsku vladu da konačno otvori istrage protiv Vladimira Šeksa i Domazeta i tako ispravi "greh nečinjenja" prethodnih vlada koje su "opstrukcijom tih istraga zakinule porodice žrtava za istinu i pravdu, odnosno odštetu".


No, ti apeli nisu urodili nikakvim rezultatom, osim ako se u to ne uračuna Domazetovo zalaganje za novu "Oluju", čemu je prethodio jesenji prijem kod hrvatskog predsednika Ive Josipovića, u društvu desetak drugih generala, a povodom oslobađajuće presude Gotovini i Markaču. Zanimljivo je da je Josipović u goste pozvao kompletno generalsko društvo, koje je njegov prethodnik Mesić svojedobno ekspresno penzionisao zbog pokušaja državnog udara. Pa i zato možda i nije pametno olako i omalovažavajuće shvatiti najave "Oluje 2", makar dolazile i od takvih "marginalaca", o kojima priznati autoriteti u Hrvatskoj sa gađenjem govore.
 

Puhovski: Nebulozne ideje!

Politički analitičar i univerzitetski profesor iz Zagreba Žarko Puhovski za "Vesti" kaže da je reč o "marginalnom nacionalističkom skandalu", čiji je jedini cilj da potpiruje srpski nacionalizam. I zbog toga smatra neukusnim opšte se i baviti nosiocima takvih nebuloznih ideja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online