Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 25.02.2013.
16:18
Đ. Barović - M. Roknić A

Srbima u Hrvatskoj uzimaju pravo glasa

Srbi u Hrvatskoj će posle majskih lokalnih izbora definitivno ostati bez većine od 20 opština kojima su do sada upravljali, a svi oni koji su do sada organizovano odlazili na glasanje iz Srbije ili Srpske, na to više neće imati pravo.

Izbeglica neće biti na izborima
 


Novi Zakon o prebivalištu, koji je Hrvatski sabor doneo u decembu prošle godine, a u kojem izričito stoji da će iz evidencije prebivališta biti izbrisani svi oni za koje policija terenskim obilascima utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi, prilično je uspaničio srpski korpus, najviše u izbeglištvu, ali i mnoge od povratnika.


Direktor Veritasa, Savo Štrbac, upozorava da će ova sudbina zadesiti oko 400.000 Krajišnika zato što je u Hrvatskoj u toku prečišćavanje biračkih spiskova.


- Svi koji ne uspeju da dokažu da su u poslednjih 12 meseci boravili na adresi gde su prijavljeni najmanje tri meseca, biće izbrisani sa spiska i neće moći da glasaju. To je posao policije koja uveliko obilazi srpska sela i proverava ko tu živi, a ko ne. Svi koji su prošli tu proveru, a dokazalo se da nisu živeli u ovom roku će preko hrvatske ambasade dobiti obaveštenje da vrate lične karte - kaže Štrbac.


Gotovo svakodnevno po polupustim srpskim selima mogu se videti policijske patrole koje proveravaju žive li srpski povratnici na prijavljenim adresama.


- Od te preterane brige broj Srba u Hrvatskoj može samo padati - rekao je, još prilikom donošenja tog zakona u Saboru, Milorad Pupovac.


Veljka Džakulu, predsednika Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba, ta policijska kampanja ne iznenađuje.

Savo Štrbac


- Žalosno je da ljudi gube prebivalište zato što moraju odlaziti u potragu za poslom, a zbog toga gube mnoga stečena prava - ističe Džakula, napominjući da se gubitkom prebivališta gube socijalna prava.


Savo Štrbac ističe da je zakon s razlogom promenjen zato što je "Hrvatska bila jedna od retkih u svetu u kojoj je broj birača prevazilazio broj stanovnika".


- Međutim, nije prihvaćena činjenica da niko od Srba iz svojih domova nije otišao dobrovoljno, a da bi se vratio nije dovoljno da mu se samo obnovi kuća, već i da može od nečega da živi. Teško je proceniti koliko će na ovaj način biti izbrisano srpskih birača, ali se ta brojka kreće između 582.000 - koliko je zabeležno na popisu iz 1991. i 186.000 - sa popisa održanog pre dve godine. Svi između te dve brojke, a u međuvremenu su uz državljanstva, uzeli i hrvatske pasoše i lične karte, biće izbrisani sa spiskova, a ja ću biti jedan od njih jer se i dalje vodim sa prebivalištem u Benkovcu - navodi Štrbac.


Izbeglice imaju mogućnost do kraja godine obaveste policiju na području gde imaju prijavljeno prebivalište, direktno ili putem diplomatske misije, da ne žive u Hrvatskoj, već samo povremeno dolaze. Taj "prelazni rok", kaže Tanja Spasojević Vukosavljević, voditelj pravne službe SNV-a, Srbi moraju da iskoriste. Za one koji ne iskoriste tu mogućnost, zakonodavac je predvideo i novčanu kaznu u rasponu od 40 do 700 evra.
 

Gube vlast u 20 opština

Na lokalnim izborima održanim pre četiri godine, Srbi su osvojili većinu u 20 od ukupno 480 opština u Hrvatskoj. Najveći pomak, sem u Vukovaru, napravljen je u Zadarskoj županiji, ali i u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Požeško-slavonskoj, te Sisačko-moslavačkoj.
U većini tih mesta Srbi su mahom glasali dolazeći iz Srbije ili Srpske organizovanim autobusima. Ustavnim zakonom Hrvatske iz 2002. godine predviđa se da Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na mesta gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i zamenika načelnika u oko 70 gradova i opština.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.02.2013. 16:43
Imate mogucnost da se organizovano zalite sudu u Strazburu , kako za oduzetu imovinu tako i za krsenje ljudskih prava.Ako ne budete organizovani nista od zalbe.
Ponedeljak 25.02.2013. 17:06
АЛБЕРТА је пуна србских избеглица ,верујем да је 25 000 бар породица добило трајни боравак, да ли ће и они да се жале ?
Utorak 26.02.2013. 11:33
Srbi iz Hrvatske zahvaljuju velikom srpskom heroju Slobodanu Miloševiću izgubili su rat i sad ne trebaju i smetaju svima a ne samo Hrvatima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online