Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.02.2013.
15:03
Ž. Marković - Vesti A

Horor u jazbini vehabija

Novo vehabijsko uporište u BiH stvoreno je u selu Dubnica, nedaleko od Kalesije. Po ugledu na ozloglašenu Gornju Maoču kod Brčkog, na obroncima Majevice formirana je nova ekstremistička komuna u kojoj se, prema informacijama koje su dospele u javnost, dešavaju strašne stvari.

Dubnica postala neka vrsta rezervnog utočišta za ekstremiste iz Gornje Maoče: Dževad Galijašević
 

Sve je kulminiralo prošlog meseca kada se ispostavilo da je jedan od stanovnika Dubnice pokušao da obreže svoju suprugu. Sarajevski mediji su objavili šokantnu priču o slučaju Amele B, devojke iz okoline Busovače, koja je početkom januara, sa teškim telesnim povredama iz bolnice u Travniku prevezena u Klinički centar u Sarajevu. Lekari su utvrdili stravične povrede genitalija. Prema dostupnim informacijama, povrede joj je naneo njen suprug Enes Mešić, ginekolog-amater, i član vehabijske komune u Dubnici.

Kako saznaju "Vesti", vehabije su se u ovom selu nastanile pre nekoliko godina, i to tako što su, vrlo jeftino pokupovali srpske kuće. Ekspert za terorizam Dževad Galijašević kaže da je Dubnica postala neka vrsta rezervnog utočišta za ekstremiste iz Gornje Maoče.
 

- Neformalni vođa vehabija iz Maoče, Nusret Imamović, često boravi u Dubnici, jer tamo živi njegov brat. Ovo naselje je napravljeno po uhodanom sistemu osnivanja izolovanih zajednica, koji je prvo proveden u Bočinji, pa nastavljen u Maoči, Ošvama, Mehurićima, nekim selima oko Teslića i tako dalje - kaže Galijašević.
 

Nema prijave

U MUP-u Tuzlanskog kantona medijima je rečeno da Mešić još uvek nije priveden. Da stvar bude gora, u policiji kažu da nikada nisu dobili nikakvu prijavu o nasilju nad ženom, koje je motivisano radikalnim verskim uverenjima, nego da su istragu pokrenuli po službenoj dužnosti, nakon što je vest o slučaju Amele B. objavljena u medijima.

Prema tvrdnjama medija u Sarajevu, nesrećna Amela B. je Mešića upoznala letos, preko interneta. Veoma brzo je doselila kod njega u Dubnicu, ali nedugo nakon toga on joj je, prvo zabranio komunikaciju sa rodbinom, a onda je naterao da obuče burku i da ne izlazi vani. Posle svega ovaj fanatik odlučio je da uzme skalpel i obreže svoju suprugu, na način kako se to radi samo u najzaostalijim zemljama Afrike i na Bliskom istoku.


- Obrezivanje je pre nekoliko godina napravio poznati imam iz Bihaća Bilal Bosnić koji je u Zenici isekao ženu koja je kasnije preminula. U velikim muslimanskim zemljama kao što su Iran, Turska, Indonezija ili Egipat to ne postoji - kaže Galijašević.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 15:28
Stoka. Ograditi zicom i ...
Utorak 12.02.2013. 15:42
Ćurke lete za Vehabijama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online