Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.02.2013.
05:25
Beta A

General Krstić neće da brani Karadžića

General u penziji Vojske Republike Srpske Radislav Krstić odbio je da pred Haškim tribunalom svedoči u odbranu svog nekadašnjeg vrhovnog komandanta Radovana Karadžića, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozovljava.

General Radislav Krstić
 

Tribunal je generala Krstića (64), koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67) optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Generala Krstića, Tribunal je posebnim nalogom (subpoena), na zahtev Karadžića, obavezao da svedoči, što nije želeo dobrovoljno da učini. Krstić se danas pojavio u sudnici, ali je odbio da položi zakletvu.

"Vi ste doneli odluku o zahtevu Karadzića. Koliko god da je zahtev utemeljen pravno, za mene je nerazuman, neljudski i predstavlja akt nasilja... Uz sve poštovanje i uvažavanje odluke suda i dalje ostajem pri stavu da isključivo iz zdravstvenih razloga nisam u stanju da svedočim u ovom predmetu. Bilo bi neodgovorno s moje strane da

prihvatim da položim zakletvu", rekao je Krstić.

Kao razlog za odbijanje, Krstić je naveo "sve što je preživeo" tokom sedmogodišnjeg služenja kazne u Engleskoj, uključujući i napad hladnim oružjem, u kojem je bio ozbiljno povređen. Kazao je da mu je "zdravlje narušeno" i da pati od "posttraumatskog sindroma".

"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres", tvrdio je Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega. Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, u koji je vraćen posle napada u Engleskoj, dodajući da "oporavak nije bio primeren".

"Upozorio sam Karadžića na to, ali to njemu ništa ne znači. Nošen ciljem koji želi postići, umislio je da ne želim da svedočim u njegovu odbranu, što nije istina", izjavio je general.

Karadžić je, suprotno tome, tvrdio da ima obzira prema svemu što je Krstić preživeo i da je želeo da mu postavi "samo nekoliko pitanja" o zbivanjima u Srebrenici, zato što "nema zamenu za ovog svedoka".

General Krstić pri stavu da "ne može protiv svog zdravlja" ostao je i pošto su ga sudije upozorile da zbog odbijanja da svedoči može biti optužen za nepoštovanje suda. Raspravno veće zatim je naložilo da Krstić bude podvrgnut dodatnim lekarskim i psihijatrijskim pregledima, kako bi bilo provereno da li bi svedočenje imalo nepovoljan učinak na njegovo fizičko i mentalno zdravlje. Nalaze lekara o tome da li je Krstić mentalno sposoban da svedoči, veće će dobiti do 8. marta.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95, biće nastavljeno u idući utorak, 12. februara.

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2013. 13:17
Susjedi prije nego sto mi pocnete lupati minuse procitajte cijeli tekst i razmislite i odlucite sta cete stisnut - ili + . Nadam se da cu vam reci kratko cijelu nasu istinu. Hrvati su u srednjem vjeku bili pod madarima i austrijancima, a Srbi pod Osmanskim carstvom. Nekad smo mastali zajedno do 1.svj. rata o jednoj drzavi, a onda se nasli bolesni umovi u nasim drzavama i izmislili neprijateljstvo, jer nas se boje da se ujedinimo. Mi smo oslobodili naseg Generala Gotovinu i ponosni smo na njega, tako i vi trebate vase. Jer nas se svi boje da se ne ujedinimo. Ali doci ce do toga, jer nas zele vidjeti svi opet kao sloj drugog razreda, a to nismo. Jednom ce opet biti HRVAT i SRBIN protiv svih!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online