Petak 08.02.2013.
05:25
Beta

General Krstić neće da brani Karadžića

General Radislav Krstić
 

Tribunal je generala Krstića (64), koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67) optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Generala Krstića, Tribunal je posebnim nalogom (subpoena), na zahtev Karadžića, obavezao da svedoči, što nije želeo dobrovoljno da učini. Krstić se danas pojavio u sudnici, ali je odbio da položi zakletvu.

"Vi ste doneli odluku o zahtevu Karadzića. Koliko god da je zahtev utemeljen pravno, za mene je nerazuman, neljudski i predstavlja akt nasilja... Uz sve poštovanje i uvažavanje odluke suda i dalje ostajem pri stavu da isključivo iz zdravstvenih razloga nisam u stanju da svedočim u ovom predmetu. Bilo bi neodgovorno s moje strane da

prihvatim da položim zakletvu", rekao je Krstić.

Kao razlog za odbijanje, Krstić je naveo "sve što je preživeo" tokom sedmogodišnjeg služenja kazne u Engleskoj, uključujući i napad hladnim oružjem, u kojem je bio ozbiljno povređen. Kazao je da mu je "zdravlje narušeno" i da pati od "posttraumatskog sindroma".

"Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres", tvrdio je Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega. Kazao je i da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, u koji je vraćen posle napada u Engleskoj, dodajući da "oporavak nije bio primeren".

"Upozorio sam Karadžića na to, ali to njemu ništa ne znači. Nošen ciljem koji želi postići, umislio je da ne želim da svedočim u njegovu odbranu, što nije istina", izjavio je general.

Karadžić je, suprotno tome, tvrdio da ima obzira prema svemu što je Krstić preživeo i da je želeo da mu postavi "samo nekoliko pitanja" o zbivanjima u Srebrenici, zato što "nema zamenu za ovog svedoka".

General Krstić pri stavu da "ne može protiv svog zdravlja" ostao je i pošto su ga sudije upozorile da zbog odbijanja da svedoči može biti optužen za nepoštovanje suda. Raspravno veće zatim je naložilo da Krstić bude podvrgnut dodatnim lekarskim i psihijatrijskim pregledima, kako bi bilo provereno da li bi svedočenje imalo nepovoljan učinak na njegovo fizičko i mentalno zdravlje. Nalaze lekara o tome da li je Krstić mentalno sposoban da svedoči, veće će dobiti do 8. marta.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95, biće nastavljeno u idući utorak, 12. februara.

2024 © - Vesti online