Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 06.02.2013.
13:09
Lj. IVANOVIĆ, Đ. BAROVIĆ - Vesti A

Tajni zatvori u Hrvatskoj i Bosni (1): Balkan na meti zbog logora CIA

Balkan, a posebno države bivše SFRJ, mogle bi uskoro da se suoče sa ozbiljnom pretnjom osvete islamskih radikalista jer su dozvolile formiranje tajnih logora CIA u kojoj su mučeni i držani uhapšeni članovi ili osumnjičeni pripadnici Al Kaide.

JEDAN OD TAJNIH ZATVORA: Baza Orao kod Tuzle
 


Do sada se verovalo da su tajni logori CIA postojali u svega nekoliko evropskih i tek desetak zemalja sveta, što je pre nekoliko godina ustanovio i nalaz Saveta Evrope, ali "Gardijan", u najnovijem broju, obelodanjuje izveštaj organizacije Pravna inicijativa koji taksativno nabraja učešće čak 54 zemlje u kontroverznom tajnom programu CIA koji je podrazumevao formiranje tajnih zatvora izvan granica SAD u kojima su agenti ove službe na najmonstruoznije načine dolazili do podataka od zarobljenih pripadnika Al Kaide.

Na prostoru Balkana, ti tajni logori su se nalazili u Albaniji, Rumuniji, Bosni, Hrvatskoj i Makedoniji, a za svaku od tih država su obelodanjene i aktivnosti. U današnjem i sutrašnjem broju, predstavićemo najinteresantnije delove ovog izveštaja vezanih za prostor Balkana, ali i ocene stručnjaka iz oblasti borbe protiv terorizma koliko će ovi podaci ugroziti stabilnost regiona.
 

U izveštaju "Gardijana" se navodi da su vlasti u BiH dozvolile upotrebu vazdušnog prostora te države i aerodroma za letove koji su povezani s aktivnostima CIA, kao i stvaranje dva tajna logora unutar dve američke vojne baze: na aerodromu Butmir kod Sarajeva, a druga, baza Orao kod Tuzle.

- U bazi kod Tuzle je 'procesuirano' najmanje osam zatvorenika" - navodi se u izveštaju u kome se taksativno navodi da je jedan od zatvorenika bio i državljanin Nemačke, Abdel Halim Kafagi (69) Egipćanin rođen u Minhenu, koji je držan u tajnom zatvoru kod Tuzle, a ispitivali su ga i nemački islednici.

U izveštaju specijalnog izvestioca za kontraterorizam UN iz 2009, Hrvatska je označena kao jedna od mnogih država koja je učestvovala u "izuzetnom programu izručenja na različite načine".


Stručnjaci iz regiona u oblasti borbe protiv terorizma jednoglasni su u oceni da bi obelodanjivanje ovih saznanja moglo da ugrozi bezbednost celog Balkana.

- Na udaru eventualne osvete islamskog radikalizma najpre bi se mogle naći države koje su dozvolile stvaranje tih tajnih zatvora CIA - kaže nekadašnji šef VBA, general Momir Stojanović.

Prema njegovim rečima, građani Srbije ne treba da strahuju, ali je pitanje za naše službe bezbednosti da li su imale ove podatke.

- Postojanje tajnih baza CIA u regionu je jako važan podatak bez obzira što Srbija u tome nije učestvovala. Zanima me da li smo raspolagali tim podacima ili ne i šta smo učinili kako bi predupredili eventualne akcije islamskih ekstremista - kaže Stojanović.
 

Zlostavljanje u Skoplju


Makedonija je u izveštaju specijalnog izvestioca za kontraterorizam UN iz 2009. po mnogo čemu najzanimljivija zato što je, kako je ocenjeno, "igrala važnu ulogu u kidnapovanju, zlostavljanju i držanja u tajnom zatvoru nemačkog državljanina Kaleda El-Masrija u Avganistanu" početkom 2004. godine. Masri je iz Nemačke kidnapovan u Makedoniju gde je zlostavljan punih 23 dana na tajnoj lokaciji u Skoplju. Sve se to ponovilo i na aerodromu kada su ga preuzeli agenti CIA koji su ga "skinuli do gola, žestoko pretukli i maltretirali".


Za tri godine 1.245 tajnih letova

Za tri godine, koliko su evropske države učestvovale u tajnom programu CIA, nad Evropom je izvedeno ravno 1.245 letova CIA, za koje postoje dokazi. U periodu od 2002. do 2005. u Evropi su posebnu ulogu imale Rumunija i Poljska. U bazi Simani na severozapadu zemlje je nekoliko meseci proveo i Kalid Šeik Mohamed, mozak udara na Njujork 11. septembra 2001. 

POVEZANE VESTI

Sreda 06.02.2013. 13:22
Хвала Богу па нас нема у тој комбинацији!!!!
Sreda 06.02.2013. 13:26
Ови затвори ЦИЕ-е, дуго година су били у Немачкој, после пада Берлинског зида и Немачко преузимање водеће улоге у Европи, ти су затвори пребачени у друге државе, најпре у Румунији, а онда у Албанији, Македонији. У босни су отворени после завршетка рата. Највећи логори са исламске терористе налазе се у Албанији и западној Македонији, где шиптари добијају добре паре за њих. За ово знају многе муслиманске земље. Зато је и застало признавање Косово од стране многих муслиманских земаља. Чак имају податке да масовно у Албанији и Косову шиптаре прелазе на католичанство.
Sreda 06.02.2013. 13:22
Sta to nas zanima kad nas nema tamo.Treba da to oglasavamo svaki dan po svim medijima.Kad pocne na BI tango, onda da muslimani znaju tko je za sta zasluzan, ukljucujuci njihove u Bosni i Albaniji. Samo mi da slusamo svoju dusu i cika Vladu, posle ce da sve povatamo.Veni, vidi, vici...Latinska lukavost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online