Sreda 06.02.2013.
13:09
Lj. IVANOVIĆ, Đ. BAROVIĆ - Vesti

Tajni zatvori u Hrvatskoj i Bosni (1): Balkan na meti zbog logora CIA

JEDAN OD TAJNIH ZATVORA: Baza Orao kod Tuzle
 


Do sada se verovalo da su tajni logori CIA postojali u svega nekoliko evropskih i tek desetak zemalja sveta, što je pre nekoliko godina ustanovio i nalaz Saveta Evrope, ali "Gardijan", u najnovijem broju, obelodanjuje izveštaj organizacije Pravna inicijativa koji taksativno nabraja učešće čak 54 zemlje u kontroverznom tajnom programu CIA koji je podrazumevao formiranje tajnih zatvora izvan granica SAD u kojima su agenti ove službe na najmonstruoznije načine dolazili do podataka od zarobljenih pripadnika Al Kaide.

Na prostoru Balkana, ti tajni logori su se nalazili u Albaniji, Rumuniji, Bosni, Hrvatskoj i Makedoniji, a za svaku od tih država su obelodanjene i aktivnosti. U današnjem i sutrašnjem broju, predstavićemo najinteresantnije delove ovog izveštaja vezanih za prostor Balkana, ali i ocene stručnjaka iz oblasti borbe protiv terorizma koliko će ovi podaci ugroziti stabilnost regiona.
 

U izveštaju "Gardijana" se navodi da su vlasti u BiH dozvolile upotrebu vazdušnog prostora te države i aerodroma za letove koji su povezani s aktivnostima CIA, kao i stvaranje dva tajna logora unutar dve američke vojne baze: na aerodromu Butmir kod Sarajeva, a druga, baza Orao kod Tuzle.

- U bazi kod Tuzle je 'procesuirano' najmanje osam zatvorenika" - navodi se u izveštaju u kome se taksativno navodi da je jedan od zatvorenika bio i državljanin Nemačke, Abdel Halim Kafagi (69) Egipćanin rođen u Minhenu, koji je držan u tajnom zatvoru kod Tuzle, a ispitivali su ga i nemački islednici.

U izveštaju specijalnog izvestioca za kontraterorizam UN iz 2009, Hrvatska je označena kao jedna od mnogih država koja je učestvovala u "izuzetnom programu izručenja na različite načine".


Stručnjaci iz regiona u oblasti borbe protiv terorizma jednoglasni su u oceni da bi obelodanjivanje ovih saznanja moglo da ugrozi bezbednost celog Balkana.

- Na udaru eventualne osvete islamskog radikalizma najpre bi se mogle naći države koje su dozvolile stvaranje tih tajnih zatvora CIA - kaže nekadašnji šef VBA, general Momir Stojanović.

Prema njegovim rečima, građani Srbije ne treba da strahuju, ali je pitanje za naše službe bezbednosti da li su imale ove podatke.

- Postojanje tajnih baza CIA u regionu je jako važan podatak bez obzira što Srbija u tome nije učestvovala. Zanima me da li smo raspolagali tim podacima ili ne i šta smo učinili kako bi predupredili eventualne akcije islamskih ekstremista - kaže Stojanović.
 

Zlostavljanje u Skoplju


Makedonija je u izveštaju specijalnog izvestioca za kontraterorizam UN iz 2009. po mnogo čemu najzanimljivija zato što je, kako je ocenjeno, "igrala važnu ulogu u kidnapovanju, zlostavljanju i držanja u tajnom zatvoru nemačkog državljanina Kaleda El-Masrija u Avganistanu" početkom 2004. godine. Masri je iz Nemačke kidnapovan u Makedoniju gde je zlostavljan punih 23 dana na tajnoj lokaciji u Skoplju. Sve se to ponovilo i na aerodromu kada su ga preuzeli agenti CIA koji su ga "skinuli do gola, žestoko pretukli i maltretirali".


Za tri godine 1.245 tajnih letova

Za tri godine, koliko su evropske države učestvovale u tajnom programu CIA, nad Evropom je izvedeno ravno 1.245 letova CIA, za koje postoje dokazi. U periodu od 2002. do 2005. u Evropi su posebnu ulogu imale Rumunija i Poljska. U bazi Simani na severozapadu zemlje je nekoliko meseci proveo i Kalid Šeik Mohamed, mozak udara na Njujork 11. septembra 2001. 

2024 © - Vesti online