Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.01.2013.
22:12
Beta A

Milošević: Nismo granatirali civile u Sarajevu

Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši komandant Vojske Republike Srpske oko Sarajeva Dragomir Milošević opovrgavao je danas pred Haškim tribunalom da su snage pod njegovom komandom artiljerijom i snajperima namerno napadale civile u gradu.

Tribunal je 2009. generala Miloševića (70) proglasio krivim za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1994-95 i osudio ga na 29 godina zatvora

Iz Estonije, gde izdržava kaznu, Milosević je doveden u Hag da bi svedočio u korist Karadžića (67). Bivšeg predsednika Republike Srpske, optužnica takođe tereti za teror nad civilima u Sarajevu, 1992-95.

General Milošević posvedočio je da se, u vreme dok je on bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, ta jedinica na položajima oko Sarajeva isključivo branila od ofanziva muslimanske divizije koja je pokušavala da se probije iz grada.

"Oni su to zvali deblokada Sarajeva, ali se tu nije radilo ni o kakvoj deblokadi Sarajeva nego o uništenju SRK", izjavio je svedok, priznajući da je bio "oduševljen vojničkim znanjem" protivnika, "kako su postavili snage za odbranu".

Na pitanje Karadžića, koji se brani sam, da li je u Sarajevu postojala "ijedna čisto civilna zona bez ijednog legitimnog cilja", svedok je odgovorio:

"Takvog prostora u Sarajevu nije bilo ... Oni nisu ni imali drugo rešenje nego su svoje snage i sredstva morali da rasporede tamo gde su bili", rekao je Milošević, navodeći da je Armija BiH "zaposela škole, obdaništa, poslovne zgrade, prvatne kuće ...", a da je bila i "u bolnici Koševo, u drugim bolnicama nisu bili".

Precizirajući da je u Sarajevu bilo "ukupno 275 komandnih mesta" Prvog korpusa, 12. divizije i drugih jedinica ABiH, svedok je kazao da su te komande bile u civilnim objektima, a jedna, prema dokumentu te vojske, u bolnici na Koševu.

Milošević je naznačio i da je pretežno muslimanska vojska raspolagala sa desetak haubica; 140-150 minobacača; tri tenka i 18 različitih topova. Neki od minobacača bili su na kamionima i otvarali vatru sa različitih mesta u gradu.

ABiH u Sarajevu je, od 1994. dobijala oružje i "od njihovih prijatelja" iz inostranstva, naglasio je Milošević.

"Prostor oko Sarajeva gde su Srbi živeli stotinama godina", po Miloševiću, muslimanske snage nazivale su "privremeno zaposednutom teritorijom" što je odavalo nameru da Srbe "treba proterati". "Gde god je neke prostore branio SRK, oni su smatrali da su to njihovi prostori", rekao je svedok.

Opisujući stalne napade iz Sarajeva na za VRS strateški put prema Palama, Milošević je kazao: "Kada bi ih mi vratili ... oni bi tvrdili da dejstvujemo po gradu. Nismo po gradu, nego po njihovim položajima".

Ispričao je da je, tokom takve ofanzive u septembru 1994. "zaplakao" kada je na jednom mestu zatekao sedam vojnika ABiH poginulih "od mine". "To je bilo slanje tih ljudi u pogibiju ... Ko je te ljude slao?", upitao se general Milošević.

Ratni komandant SRK negirao je i da su snajperisti pod njegovom komandom sa jednog uzvišenja nad Sarajevom gađali civile u gradu, tvrdeći da bi upotreba snajpera bila "iluzorna" zbog udaljenosti. Nasuprot tome, po Miloševićevim rečima, ABiH stalno je vatrom "provocirala" njegov korpus da uzvrati po Sarajevu kako bi ga okrivila za napade na civile. "Bilo je neracionalno i bespotrebno, a nismo ni
hteli da na provokacije odgovaramo", kazao je svedok, naročito zato da ne bi stradali civili. "Civilni prostor nismo mogli, a ni hteli granatirati".

General Milošević je tvrdio i da su muslimanske snage u Sarajevu otvarale vatru na sopstveni narod, najčešće tokom čestih poseta stranih državnika i mirovnih pregovarača, u nastojanju da za to potom okrive VRS.

Da se to dogodilo tokom posete "premijerke Turske", svedoku je, kako je rekao, potvrdio i tadašnji komandant Unprofora Majkl Rouz. "Znam da naše snage to nisu radile", naglasio je general Milošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online