Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.12.2012.
17:56
Mondo A

Njegosava ili crnogorska Sendi

Nazivi određenih vremenskih nepogoda (vetrova, oluja, ciklona) uobičajeni su u svetu, a od nedavno su postali trend i u Crnoj Gori.

Foto: Arhiva

Amerikanci ih već dugi niz godina označavaju ličnim imenima, i tako su zapamćeni uragan Katrina i nedavna superoluja Sendi.

U Crnoj Gori imena ciklonima daju od pre nekoliko godina, i to na forumu Hidrometeorološkog zavoda. Od tada, svake dve godine sastavlja se podugačka lista naziva, koji se koriste za predstojeće ciklone.

Neka deluju obično, neka duhovito, neka zastrašujuće, ali u svakom slučaju, pomoć su za meteorologe. Ovo je za "Vijesti" potvrdio meteorolog Dušan Pavićević, koji je objasnio i kako se imena biraju i kako ih, ako želite, možete predložiti. A sve je, otkriva, počelo sa nestašnom Anđelijom...

"Da, ona je bila prva, povukla nogu! Ideja se rodila na sajtu Hidrometeorološkog zavoda, u okviru foruma koji postoji godinama. Tu se diskutuje o temama iz meteorologije i onima koje su to malo manje, ali je sve vrlo zanimljivo".

"Forum broji preko 300 članova, a desi se da ih u jednom trenutku online bude preko 100. Tako smo odlučili da počnemo da dajemo imena ciklonima, po ugledu na druge države. Ljudi su predložili imena na sva slova i mi smo glasali. Napravili smo tako poduži spisak, za blizu 90 ciklona. Imali smo Đurđu, Njegosavu, Senku, Himza, Uglješu..." ispričao je Pavićević za Vijesti.

Na pitanje da li ime ciklona označava i njegov karakter, odgovor je odričan.

"Ne, ne! (smeh) Nema to nikakve veze. Ciklon nikada ne znači nešto dobro. Jednostavno se tako potrefi, da imena zvuče duhovito, jer su nekako lepa, blaga, a vremenske prilike sve su samo ne blage. Potrefilo se, na primjer, da onaj sneg u februaru donese Zagorka. Eto, to bi možda moglo da odgovara prilikama" uz smeh priča Dušan Pavićević, misleći na ciklon koji je zaista "po gorama doneo mnogo snega".

Cikota je upamćen po poplavama koje Crnogorci ne pamte, a Snežana je u februaru prošle godine donela šta drugo nego sneg!

"Bilo je tu svega. Pamtimo i Veselinku, hladni front koji se dogodio u decembru 2010. Baš je bilo veselo! Ciklon Časlav je takođe bio nezgodan jak južni vjetar i obilne padavine... Slavicu, Obrada od milje Odžu, Toma, Ćira..." nabraja Pavićević i ističe da će lista u budućnosti biti još zanimljivija, jer će je HMZCG birati u duetu sa hrvatskim Zavodom.

"Oni su to predložili. Tako bismo lakše pratili situaciju na našem nebu, a činjenica je da kod nas i njih vladaju dosta slične vremenske prilike i da se radi o istim ciklonskim aktivnostima. Isto ćemo predlagati na forumu, pa glasati. Mislim da ćemo nova imena imati već posle Nove godine" najavio je Pavićević.

Posetioci sajta HMZ-a i predlagači imena retko kada kažu zašto žele da se ciklon zove baš kako su oni predložili.

"Poneko i kaže, ali retko. Ima dosta duhovitih komentara, a pamtimo Ćetnu, koja je dobila ime po babi predlagača sa Cetinja" otkriva meteorolog.

Čajo nam je doneo jak vetar i obilne padavine, a šta nam, između ostalih, nose Golub, Uliks, Čubrilo i Džanja videćemo u narednom periodu. Poslednja na spisku foruma HMZ-a je Šanja, a meteorolozi se nadaju da će sledeća lista predloga biti još kreativnija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.12.2012. 19:02
Баш оригинално.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online