Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.12.2012.
16:36
Srna A

Hag: Selektivno pamćenje generala Frejzera

Kanadski general Dejvid Frejzer izjavio je danas u nastavku svedočenja na suđenju generalu Ratku Mladiću da su pripadnici Unprofora znali za krijumčarenja preko tunela u Sarajevu i za kriminalno delovanje brigadira takozvane Armije BiH Fikreta Prevljaka.

Kanadski general je izjavio da se "ne seća da je muslimanskoj strani ikada prećeno vojnim udarima zbog kršenja sporazuma o demilitarizaciji"
 

"Znali smo za to i razgovarali smo o tome sa muslimanskim vlastima. Bili smo svesni krivične delatnosti brigadira Fikreta i ulagali smo proteste zbog tih aktivnosti", rekao je Frejzer.

Kanadski general je od aprila 1994. do kraja maja 1995. godine bio na dužnosti pomoćnika komandanta snaga Unprofora u sektoru Sarajevo.

Tužilaštvo ga je pozvalo da da iskaz o snajperskom delovanju i granatiranju Sarajeva, te o saznanjima koja su da dovela do zaključka da je general Mladić "bio u vrhu komandnog lanca" Vojske Republike Srpske.

Zastupnik odbrane Dejan Ivetić pitao je ovog svedoka da li su Srbi imali legitimno pravo da kontrolišu konvoje Unrofora, kako bi proverili da li se stvarno prevozi humanitarna pomoć, na šta je Frejzer rekao da su "Srbi uvek preterivali što se tiče slobode kretanja konvoja".

Upitan da li hoće da kaže da u konvojima Unprofora nikada nisu pronađeni oružje i vojna oprema za bošnjačku stranu, kanadski general je odgovorio da se "ne seća da se to desilo". "Nisam imao informacije da se nešto švercovalo u tim konvojima", tvrdio je svedok.

Frejzer nije mogao da se seti ni da su francuske jedinice često optuživane za krijumčarenje u korist takozvane Armije BiH, ali je rekao da su Francuzi bili "veoma efikasni i profesionalni i da su se dobro snalazili u situaciji građanskog rata".

Ivetić je podsetio svedoka na njegov iskaz na suđenju Radovanu Karadžiću, kada je rekao da su "tramvaji bili omiljena meta srpskih snaga", a na pitanje da li isključuje mogućnost da su mogli da budu nehotice pogođeni, Frejzer je odgovorio odrično.

On je potvrdio da je tramvajska linija prolazila blizu linija sukoba dve strane.

Kanadski general je izjavio da se "ne seća da je muslimanskoj strani ikada prećeno vojnim udarima zbog kršenja sporazuma o demilitarizaciji".

"Mi smo ih podsećali na obavezu iz sporazuma, stalno smo na to ukazivali. Ne sećam se da smo im ikada pretili vazdušnim udarima. UN nikada nisu iznosile lažne pretnje, samo smo ulagali proteste. UN su uvek razmatrale vazdušne udare kao opciju, ali u to vreme je odluka bila da se iznose protesti zbog kršenja sporazuma", rekao je Frejzer.

Unakrsno ispitivanje ovog svedoka biće nastavljeno sutra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online