Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 01.12.2012.
00:47
RTS A

SAD ne dozvoljavaju da svedoči Vesli Klark

Sjedinjene Američke Države nisu odobrile Vesliju Klarku, nekadašnjem komandantu NATO-a za Evropu, da se pojavi kao svedok odbrane Radovana Karadžića. Američka adminstracija navodi "da njegov iskaz ne bi potkrepio tvrdnje optuženog u vezi sa suštinom i relevantnošću svedočenja".

Dozvoljeno mu da optužuje Slobodana Miloševića, zabranjeno mu da brani Radovana Karadžića: Vesli Klark
 

Američka administracija obavestila je bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da neće odobriti da se penzionisani general Vesli Klark pojavi kao svedok njegove odbrane u Haškom tribunalu, obrazloživši da njegov iskaz ne bi potkrepio tvrdnje optuženog u vezi sa suštinom i relevantnošću svedočenja.


Karadžić je tražio informacije o dva sastanka kojima je Klark prisustvovao – sa tadašnjim komandantom Glavnog štaba Vojske RS Ratkom Mladićem, 27. avgusta 1994. u Banjaluci, i 19. avgusta 1995, sa tadašnjim predsednikom BiH Alijom Izetbegovićem u Sarajevu.


Mladić je, kako ističe Karadžić, "obavestio generala Klarka da je spreman da pristane na prekid vatre i da jedva čeka da završi rat", a na sastanku u Sarajevu su "Ričard Holbruk i general Klark izjavili da će SAD vojno intervenisati na strani Federacije, ukoliko Srbi ne okončaju rat".


To je, tvrdi Karadžić, "bio motiv da muslimani insceniraju masakr na Markalama 28. avgusta 1995. godine".


U pismu ambasade SAD u Hagu, upućenom Karadžićevom glavnom pravnom savetniku, američkom advokatu Piteru Robinsonu, navodi se da je general Klark kontaktiran u vezi sa zahtevom odbrane.


"Klark je rekao da je on izričito pitao Mladića da potpiše mirovni sporazum pripremljen pod vođstvom ambasadora Redmonda i da je Mladić rekao da on to neće. Klark se "ne seća da je na tom sastanku bilo reči o prekidu vatre", navodi se u pismu.


General Klark dalje je tvrdio da Izetbegoviću "ništa nije obećavao, da nije bio ovlašćen da daje bilo kakva obećanja" i da je sastanku prisustovao "samo da bi postavljao pitanja i prikupljao činjenice i utiske".


"Imajući u vidu informacije dobijene od generala Klarka u vezi sa dva sastanka, njegovo svedočenje ne bi potkrepilo tvrdnje Radovana Karadžića u vezi sa njihovom suštinom niti relevantnošću.


Vlada SAD, prema tome, ovoga puta neće odobriti svedočenje generala Klarka", ističe se u dopisu iz američke ambasade.


Povodom Karadžićevog zahteva da mu se dostave svi snimci, beleške i zapisnici sa dva sastanka, navodi se da su pronađena četiri predmeta koja bi "mogla biti odgovarajućai" i da je američka administracija spremna da ih dostavi ukoliko optuženi obezbedi izdavanje naloga po pravilu 70, koje predviđa da se dostavljeni materijal neće koristiti u sudnici bez izričitog odobrenja države u čijem su posedu.


Penzionisani general Vesli Klark je 1994. bio zadužen za planiranje odgovora na sukobe u BiH i obezbeđivanje podrške NATO trupama na terenu. Od 1997. do 2000. godine, on je bio komandant NATO-a za Evropu.


U decembru 2003, Klark je bio svedok optužbe na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 01:06
haha pa sud je tu da odluci da li ce njegov iskaz potkrepiti tvrdnje volovi jedni,zato i jeste sud,doduse vas sud nazalost tako da mozete da radite sta hocete a mi cemo i dalje da izrucujemo nase ljude i obezbedjujemo dokaze,jer ako tako ne bude uvode vize a posle uvodjenja cela Srbija ce se raspasti...joooojjjj
Subota 01.12.2012. 04:03
Ovaj lazni sud, a koji se jos usput zove "medjunarodni" je sud lazi i nepravde. To je sud koji presudjuje ljude samo i samo na osnovu nacionalne pripadnosti, a oslobadja isto tako po osnovu nacionalnosti. Ovo je sud koji je nakarada pravnog sistema, politicki sud u rukama njenih osnivaca i produzena ruka USA I NATO pakta.Ovo je Antihristov sud i anti srpski sud!
Subota 01.12.2012. 04:34
nadam se da ce 21.12. zemlja da potone! nadam se!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online