Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 01.08.2012.
13:29
Ž. Marković - Vesti A

Hrvatska otima teritoriju Srpskoj?

Ratifikacija sporazuma o razgraničenju BiH i Hrvatske koji su 1999. godine potpisali danas pokojni Alija Izetbegović i Franjo Tuđman dovela bi Republiku Srpsku u situaciju da joj bude otet deo teritorije na području opština Kostajnica i Kozarska Dubica!

Ovakav scenario postao je realna opcija nakon sastanka ministara spoljnih poslova dve zemlje, Zlatka Lagumdžije i Vesne Pusić koji su proteklog vikenda u Motovunu razgovarali o graničnim problemima prilikom najavljene izgradnje mosta kopno - Pelješac.

Kao jedna od mogućnosti za rešenje tog problema predložena je i ratifikacija Tuđmanovog i Izetbegovićevog sporazuma koji je izrazito nepovoljan za RS. Ako sporazum bude ratifikovan u oba parlamenta, nekoliko hektara na desnoj strani reke Une u RS pripašće Hrvatskoj. Prema rečima stručnjaka, sporno je oko 20 lokacija.


Član Komisije za granice BiH Vladimir Lukić izjavio je tim povodom da poslanici u Parlamentu BiH nikako ne smeju da ratifikuju taj sporazum jer bi se njima napravili ustupci Zagrebu koji praktično želi da preotme veliki komad teritorije BiH oko Une koja Hrvatskoj nikad nije pripadala.

Linija kroz centar grada


Tuđman i Izetbegović su 1999. godine potpisali sporazum o razgraničenju između, koji, zbog brojnih primedaba iz obe države nikada nije potvrđen u parlamentima. Međutim, još od 2002. godine, odnosno od otvaranja međudržavnog prelaza u Kostajnici, hrvatska policija kontroliše sporni deo teritorije, što je otežalo život meštana, pogotovo što granična linija praktično zadire u sam centar ovog gradića.

- Granica je utvrđena još 1949. godine, kad je dogovoreno da ona ide sredinom Une. Međutim, Hrvatska već godinama pokušava da prigrabi teritoriju koja ni po kojem osnovu nikad i nije bila u njenom posedu, za šta postoje mnogobrojni dokazi. Uostalom, zbog toga je još 2005. odbačen pokušaj ratifikacije tog sporazuma, a posle toga nije došlo ni do dogovora unutar tadašnje Komisije za granice - rekao je Lukić.


Zanimljivo je da se mediji u BiH vrlo malo bave ovim problemom iz ovog ugla i svu pažnju usmeravaju na eventualnu razmenu teritorija na području zbog koga je ovaj sporazum izvučen iz naftalina. Prema tim informacijama, BiH bi dobila vrh poluostrva Klek i dva ostrva u Jadranu u zamenu za deo teritorije na kojoj bi se gradio pelješki most.


Međutim, ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kaže da je takva vrsta trampe primerenija pijaci nego odnosima dve susedne zemlje.


- Ipak, nema razloga da se ne prihvate principi iz tog sporazuma, a ta ostrva svakako trebaju pripasti BiH. S druge strane nema razloga da Hrvatska ne bude na adekvatan način teritorijalno povezana - rekao je Lagumdžija. 

POVEZANE VESTI

Sreda 01.08.2012. 13:36
Па они стварно мисле да могу ДОДИКУ да узму део земље,који су бранили људи својим животима? Изгледа желе да понове крвави сценарио из 90 их година,да започну још један крвав рат,као и што су започели 90 их година,Алија хтео етнички чисту Босну,а Фрањо етнички чисту Хрватску,и после ми Срби испали нападачи и агресори,смешно! И треба додати,да хрвати,са својим понашањем провоцирају Србски народ,а и Србски народ има границу докле може да трпи!
Sreda 01.08.2012. 14:14
Ljudi,ne nasjedajte na te provokacije.Ništa se ne može donijeti bez parlamenta RS,i treba potpisati srpski član predsjedništva.
Sreda 01.08.2012. 14:14
Јован Дучић СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ Ти не знаде мрети крај сломљеног мача, На пољима родним, бранећи их часно Китио си цвећем сваког освајача, Певајућ’ му химне, бестидно и гласно. Слободу си вечно, закржљала расо, Чек’о да донесу туђи бајонети, По горама својим туђа стада пас’о, Јер достојно не знаш за Слободу мрети. Покажи ми редом Витезе твог рода, Што балчаком с руку сломише ти ланце, Где је Карађорђе твојега народа, Покажи ми твоје термопилске кланце. С туђинском си камом пузио по блату, С крволоштвом звера, погане хијене, Да би мучки удар с леђа дао Брату, И убио пород у утроби жене.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online