Sreda 01.08.2012.
13:29
Ž. Marković - Vesti

Hrvatska otima teritoriju Srpskoj?

Ovakav scenario postao je realna opcija nakon sastanka ministara spoljnih poslova dve zemlje, Zlatka Lagumdžije i Vesne Pusić koji su proteklog vikenda u Motovunu razgovarali o graničnim problemima prilikom najavljene izgradnje mosta kopno - Pelješac.

Kao jedna od mogućnosti za rešenje tog problema predložena je i ratifikacija Tuđmanovog i Izetbegovićevog sporazuma koji je izrazito nepovoljan za RS. Ako sporazum bude ratifikovan u oba parlamenta, nekoliko hektara na desnoj strani reke Une u RS pripašće Hrvatskoj. Prema rečima stručnjaka, sporno je oko 20 lokacija.


Član Komisije za granice BiH Vladimir Lukić izjavio je tim povodom da poslanici u Parlamentu BiH nikako ne smeju da ratifikuju taj sporazum jer bi se njima napravili ustupci Zagrebu koji praktično želi da preotme veliki komad teritorije BiH oko Une koja Hrvatskoj nikad nije pripadala.

Linija kroz centar grada


Tuđman i Izetbegović su 1999. godine potpisali sporazum o razgraničenju između, koji, zbog brojnih primedaba iz obe države nikada nije potvrđen u parlamentima. Međutim, još od 2002. godine, odnosno od otvaranja međudržavnog prelaza u Kostajnici, hrvatska policija kontroliše sporni deo teritorije, što je otežalo život meštana, pogotovo što granična linija praktično zadire u sam centar ovog gradića.

- Granica je utvrđena još 1949. godine, kad je dogovoreno da ona ide sredinom Une. Međutim, Hrvatska već godinama pokušava da prigrabi teritoriju koja ni po kojem osnovu nikad i nije bila u njenom posedu, za šta postoje mnogobrojni dokazi. Uostalom, zbog toga je još 2005. odbačen pokušaj ratifikacije tog sporazuma, a posle toga nije došlo ni do dogovora unutar tadašnje Komisije za granice - rekao je Lukić.


Zanimljivo je da se mediji u BiH vrlo malo bave ovim problemom iz ovog ugla i svu pažnju usmeravaju na eventualnu razmenu teritorija na području zbog koga je ovaj sporazum izvučen iz naftalina. Prema tim informacijama, BiH bi dobila vrh poluostrva Klek i dva ostrva u Jadranu u zamenu za deo teritorije na kojoj bi se gradio pelješki most.


Međutim, ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kaže da je takva vrsta trampe primerenija pijaci nego odnosima dve susedne zemlje.


- Ipak, nema razloga da se ne prihvate principi iz tog sporazuma, a ta ostrva svakako trebaju pripasti BiH. S druge strane nema razloga da Hrvatska ne bude na adekvatan način teritorijalno povezana - rekao je Lagumdžija. 

2024 © - Vesti online