Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.08.2012.
00:39
Večernje novosti A

Hrvatska i BiH: Zaoštravanje odnosa zbog Pelješkog mosta

Moguća izgradnja Pelješkog mosta ponovo je zaoštrila odnose Hrvatske i BiH, a hrvatske političke stranke neće ni da čuju za ratifikaciju sporazuma o granici dogovorenog pre trinaest godina između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića.

Rahmetli Alija Izetbegović i pokojni Franjo Tuđman potpisali sporazum koji niko se baš i ne poštuje
 

Naime, taj sporazum iz 1999. dvojice predsednika koji su davno umrli predviđa da Hrvatska ustupi BiH vrh poluostrva Klek i dva mala ostrva u Malostonskom zalivu, Veliki i Mali Školj. Ta ostrva oduvek su pripadala Hrvatskoj, osim u vreme otomanske imperije i većina političkih stranaka smatra da je reč o mogućoj veleizdaji i predaji hrvatske teritorije komšijama.
 

Dodik: Rešiti i granicu na Uni

 

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da Srpska nema ništa protiv zahteva Hrvatske da u području Neuma spoji svoju teritoriju, te da očekuje da će biti dogovoreno da sredinom reke Une bude uspostavljena međunarodna granica Hrvatske i BiH, odnosno RS. ”Cenimo da ćemo, što se tiče našeg dela, stvar završiti”, rekao je Dodik u Beogradu posle sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejem.

Sa davno postignutim dogovorom, koji bi ubrzao i pristanak vlade u Sarajevu da Hrvatska počne s izgradnjom Pelješkog mosta, sada se ne slaže ni HDZ, iako je za vreme mandata hadezeove vlade bila inicijativa da se postigne dogovor o granici. Odluku o ratifikaciji sporazuma o granici donesi Sabor dvotrećinskom većinom, ali to je gotovo nemoguće. Tvrdi se da je Franjo Tuđman postigao dogovor s Izetbegovićem kada je bio teško bolestan, sa metastazama na mozgu i da je reč o prevari.


Nova hrvatska vlast, pritisnuta sve većim bilateralnim problemima sa Slovenijom, ne želi da se spor oko granice sa BiH preuveličava, pa premijer Zoran Milanović kaže da je reč o ”nekoliko kamena u moru”. I šef hrvatske diplomatije Vesna Pusić smatra da se do sporazuma može doći a da se Hrvatska odrekne dela teritorija. S druge strane svi hrvatski stručnjaci za granična pitanja kažu da nema nikakve logike deo hrvatske teritorije, pa makar je reč o dva mala ostrva, prepuštati u ime neke trgovine susednim zemljama.


U zvaničnom Zagrebu su začuđeni oštrom retorikom iz BiH, sa kojom Hrvatska ima veoma dobre ekonomske odnose. Dođe li do zaoštravanja trgovina bi mogla biti smanjena, što bi Hrvatskoj donelo velike probleme. Zato hrvatska diplomatija nastoji da se nađe mirno rešenje, ali je nerealno da će stari sporazum rešiti granične sporove dve države. BiH je u nekoliko navrata najavljivala protivljenje izgradnji pelješkog mosta, ako se ne reši granično pitanje.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.08.2012. 00:45
"par kamena u moru" ... hahaha .. sad ce S. Arabija da izgradi tu luku + nekoliko milja morskog dobra oko tog kamenja - gde im je lako napraviti pristaniste..... Eto mudzahedinima mornarica u Jadranu.
Sreda 01.08.2012. 10:35
Vrana vrani oci ne vadi...nema od toga nista.Na kraju krajeva lupice ih Amer po usima i jedne i druge...nece dozvoliti da mu se sluge svadjaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online