Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 09.07.2012.
17:44
Beta A

Vladika Jovan u zatvoru zbog utaje crkvenog novca

Makedonski Apelacioni sud je potvrdio dvoipogodišnju zatvorsku kaznu na koju je raščinjeni vladika Makedonske pravoslavne crkve Jovan Vraniškovski osuđen zbog utaje 250.000 evra crkvenog novca.

Jovan Vranišovski: Da sud nije doneo presudu, Vraniškovski bi bio oslobođen zbog
zastarelosti postupka
 

Odluka je doneta dva dana pre isteka roka za zastarelost slučaja, koji je pokrenut pre 10 godina. Da sud nije doneo presudu, Vraniškovski bi bio oslobođen zbog
zastarelosti postupka.

Osnovni sud u Velesu potvrdio je 11. maja presudu raščinjenom vladiki, koji je 2009. godine u odsustvu osuđen na dve i po godine zatvora, zbog pronevere 250.000 evra crkvenog novca.

Apelacioni sud je odluku o potvrđivanji presude doneo prošle nedelje. Iako ona još nije napisana, doneta je pre isteka roka o zastarivanju. Odbrana se nadala da će Vraniškovski koji je u zatvoru, biti oslobođen.

Na sajtu Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije objavljeno je da je danas, prema makedonskom zakonu, delo za koje je optužen Vraniškovski zastarelo zbog isteka roka od 10 godina od podizanja optužnice.

"Delo je zastarelo, a Apelacioni sud još nema izrečenu presudu. I pored toga, arhiepiskop Jovan je u zatvoru", navodi se u saopštenju POA.

Portparol Apelacionog suda u Velesu izjavio je da je odluka suda pravosnažna.

SPC i MPC se šest decenija spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina dobila autonomiju od SPC u čijem je sastavu do tada bila, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost.

MPC je kanonski nepriznata crkva koju ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom. MPC je pre dve godine dopunila ime i sada joj je pun naziv Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.07.2012. 19:06
Makednoske vlasti se takmice sa crnogorskima koja su vec govna!!
Ponedeljak 09.07.2012. 18:42
Ako BJRM ne priznaje srpsku crkvu dole..odakle im pravo da sude čoveku koji je naš Vladika? Njima pod nosom ubijaju decu,okupiraju pola BJRM ali za to su slepi.. Kada zaigra mečka i pred njihovom kućom..biće lele lele...ali mi zbog ovakvih stvari i priznanja kosova..nećemo biti ludi da ginemo za njih.
Utorak 10.07.2012. 15:43
Сетит ће се Македонци и Срба и СПЦ,и покајања и заједничких корена,и заједничког непријатеља који их хушка на све што је Српско...али да не буде касно!?Лако је владику СПЦ прогласити лоповом и затворити га без и једног валидног доказа (нису имали шта понудити као доказ Бугарима а пре тога Грцима,за екстрадицију вл.Јована!?)али нека покушају ухапсити албанског терористу или мафијаша,па тако доказати сувереност своје државе!Свако се зло "обије" о главу ономе ко га чини ,па ће тако проћи и Македонија!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online