Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2012.
13:06
D. Dekić - Vesti A

Žega odnosi živote

Zbog tropske vreline koja već nedelju dana hara Balkanom, lekari neprestano upozoravaju građane da u najtoplije doba dana ne izlaze napolje, a vozače da ukoliko moraju na put, pojačaju oprez, idu sporije i s češće prave pauze.

Rashlađivanje u fontani: Beograd u utorak najtopliji grad u Evropi

Ovo upozorenje treba shvatiti ozbiljno, pošto je vrućina uzela danak na putevima Srbije, gde je tokom samo tri dana poginulo čak 19 osoba.


Načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić savetuje vozačima da u sumrak ne voze, pošto se po svim statistikama, tada događa najveći broj nesreća, zato što vozila nisu uočljiva.


Širom regiona juče je tokom dana asfalt je bio na ivici topljenja. U Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Loznici juče je u hladu izmereno 35 stepeni Celzijusa. Na suncu bilo je neizdrživo, jer su temperature dostizale i 50 stepeni. Noći su, već više od nedelju dana tropske, s temperaturama oko 30 podeoka, a blago zahlađenje se očekuje tek iduće sedmice.
 

Vrelo i na planinama

U Srbiji se od vrućine nije moglo pobeći ni na planine, jer je i tamo temperatura bila prava letnja. Juče u dva sata popodne je na Zlatiboru zabeleženo rekordnih 31 Celzijusa, na Crnom vrhu 25, a na Kopaoniku 20 stepeni, sa tendencijom daljeg rasta.

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da je tokom juna koji slovi za najkišovitiji mesec, bilo 70 odsto manje padavina od proseka za taj mesec, što uz julske tropske temperature, loše utiče na sve poljoprivredne kulture.


Šefica odseka za agrometeorologiju Zorica Radičević kaže da je najmanje kiše bilo je u južnoj i istočnoj Srbiji, a da je po količini vlage u zemljištu, najugroženija Vojvodina. Preduzeće Srbijašume podseća na zabranu paljenja vatre na javnim i zelenim površinama, jer otvoreni plamen u blizini šuma i poljoprivrednog zemljišta može da izazove vatrene stihije.


- Zbog žetve i nesavesnog postupanja građana su brojni požari, prvenstveno nastali paljenjem suve trave i rastinja, a moguće posledice nesagledive - ističu u tom preduzeću.

U sredu do 38 stepeni: Toplotni talas zahvatio Srbiju
 


 

Radničke muke

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt upozorila je da zbog visokih temperatura treba poštovati preporuku da svi radnici u Srbiji koji posao obavljaju na otvorenom i ako rade teške fizičke poslove, nikako ne bi trebalo da rade od 11 do 16 sati.

Novi toplotni talas koji je zahvatio Crnu Goru i narednih dana će beležiti maksimalne dnevne temperature od oko 40 stepeni. U Podgorici je temperatura dostigla 35, ali je bilo i do deset stepeni toplije na vrelom asfaltu. Zbog tropskih vrelina MUP je izdao upozorenje u kome se navodi da će Crna Gora do 5. jula biti na udaru drugog vrelog talasa, koji će usloviti ekstremno visoki indeks opasnosti od požara, posebno u širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i na primorju.


Situacija je alarmantna i u U Bosni i Hercegovini, gde je živa ponovo dosegla 40-ti podeok, a izuzetno visoke temperature drastično povećala broj građana koji se obraćaju lekaru. Višegrad je prekjuče sa 42 stepena bio najtopliji grad u Evropi, u Sarajevu je zabeleženo 33, koliko i u Banjaluci, u Bijeljini je 40 u hladu, dok je u Mostaru juče izmereno 34, posle večeri u kojoj je bilo 38 Celzijusa. Savez samostalnih sindikata BiH je zbog paklenih vrućina zahtevao hitnu procenu stepena ugroženosti stanovništva i proglašenje stanja elementarne nepogode, ako vrućine potraju u naredna dva dana.


U Hrvatskoj je zabeležen svojevrstan rekord proteklog vikenda kada su bili treći na listi najtoplijih evropskih zemalja, a u Zagrebu je juče bilo 32 stepena. Na primorju je toplije, pa je temperatura vode u nekim delovima Jadrana dostigla 25 stepeni. Temperature su se i u Sloveniji opasanoj planinskim vencima, kretale oko 30-og podeoka, a u Ljubljani je izmereno čak 32 stepena.

Hladovina u Skupštini

Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov naložila je da se jedan hol u ulazu zgrade novosadskog parlamenta otvori kako bi mogli da se rashlade građani koji u svojim domovima nemaju klima uređaje.
Kako se navodi u saopštenju pres službe Skupštine grada, u holu
skupštinskog zdanja postavljene su stolice, novine i voda, što bi dodatno trebalo da olakša boravak trudnicama, najstarijima i sugrađanima sa zdravstvenim tegobama.


Vrućina i ubistva

Broj ubistava i samoubistava je u Srbiji povećao se prethodnih vrelih dana, što prema oceni psihoterapeuta Zorana Milivojevića pokazuje da nesnosne vrućine definitivno imaju uticaj na ljude, kao i da je ta uzročno-posledičma veza je posebno izražena kod psihički nestabilnih osoba.
- Vrućina dekoncentriše i normalnu osobu, iritira je, teže funkcioniše i pravi više grešaka. Zato su svađe i konflikti mnogo burniji i sa težim posledicama, naročito kod onih koji su psihički nestabilni - kaže ovaj stručnjak.


Pakleni talas širom planete

Ekstremni vremenski uslovi koji već danima vladaju u raznim delovima planete odneli su više od 100 života. U SAD su snažne oluje, odnele 22 života i bez struje ostavile dva miliona kuća i kompanija.


Na zapadu Amerike vatrogasci danima ne mogu da ugase dva najrazornija požara koji su uništili 600 kuća i velike površine pod šumom, a Nacionalna meteorološka služba je upozorila da će se natprosečne temperature nastaviti u većem delu SAD.


Rusiju su takođe zahvatile vatrene stihije, a broj šumskih požara se za 24 sata povećao sa 231 na 259, dok je na dalekom istoku ugašeno je 16, a još nije suzbijeno 67 požara. Vreli talas pogodio je i istok Španije u kojoj vlada suša nezapamćena u proteklih 70 godina. U regionu Valencije požar je uništio skoro 50.000 hektara zemljišta.


U Italiji je zbog vrućina uvedeno vanredno stanje, a meteorolozi upozoravaju na nastavak toplotnog talasa, pa se istovremeno u 15 velikih gradova uvodi "crveni", maksimalan nivo opasnosti, zbog temperature od 40 stepeni koja je već bila fatalna za četvoro ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online