Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 30.06.2012.
09:12
Srna A

Trifković: Mit o Srebrenici radi ukidanja RS

Direktor američkog Centra međunarodnih odnosa Rokfordskog instituta Srđa Trifković izjavio je da je slučaj Srebrenica iskonstruisani mit, koji u prvom redu ima svoju izrazito političku funkciju delegitimizacije i ukidanja Republike Srpske i revizije Dejtonskog sporazuma.

Trifković je rekao da je drugi cilj ''Srebreničkog mita" uspostavljanje mita o mučeništvu ''dobrih muslimana od strane zlih hrišćana", a treći da se na prostorima Balkana kupe poeni za zapadnjake u islamskom svetu, a pre svega za Amerikance, kao oblik svojevrsnog iskupljenja za skoro sedam decenija uporne i neprekidne podrške Izraelu na Bliskom istoku.

Demonizacija Srba: Srđa Trifković

''Premda ta politika nikada nije urodila plodom, ona se i dalje ponavlja", naveo je Trifković.

Napominjući da je demonizacija Srba počela i pre nego što je prvi metak ispaljen 1991. godine, Trifković navodi da je Srebrenica tipičan postmoderni zapadni mit, koji prenebregava činjenice o onome šta je prethodilo tom događaju, forenzičke nalaze, kao i činjenicu da je nemoguće da broj pripadnika kolone koja se probijala ka Tuzli bude jednak broju tobože likvidiranih zarobljenika.

''Reč je o jednom postmodernom mitu, koji ne dopušta pukim činjenicama da stanu na put njegovom buktanju. Iza toga stoje udruženi elementi strukture elitne klase savremenog Zapada, koji uključuju i medijsku i političku i analitičko-akademsku komponentu i tu nema nekog komandnog centra. Oni deluju spontano na osnovu svoje ideološke matrice", rekao je Trifković.

Navodeći da često čuje priču da je na putu urušavanje i diskreditacija tog mita, Trifković ocenjuje da to, nažalost, to nije tačno i da argumenti za njegovo urušavanje i diskreditaciju postoje, ali se to ne događa zato što ti argumenti ne prodiru u medije.

On je istakao da zapadni medijski aparat i propratne analitičko-akademske i državno-političke strukture vrlo lako prihvataju iskonstruisane paradigme zasnovane na izvrtanjima činjenica, falsifikatima istorije, jer je reč o jednom postmodernom sistemu u kojem istina, pravda, dobro i zlo postaju relativizovani do krajnjih granica.

''Jedna od karakteristika tog sistema je da ne postoji istina i laž, nego samo diskursi. U tom kontekstu gledano, Srebrenica je tipičan postmoderni mit", kaže on.

Trifković je napomenuo da je i sam bio žrtva kriminalizacije onih koji negiraju srebrenički genocid, pošto mu je bio zabranjen ulazak u Kanadu.

''Prvo je donesena odluka da se Srđi Trifkoviću kao negatoru genocida u Srebrenici zabrani ulazak u Kanadu, a potom je traženo neko kvazipravno opravdanje za to", naveo je Trifković za Srnu.

POVEZANE VESTI

Subota 30.06.2012. 10:20
pa u sred srbije,beograda neki rade na satanizaciji srba,srbije,republike srpske. jos uvek jugoslovenska srbija nista ne cini, ili malo cini na zaustavljanju propagande protiv srbije i rs. kada crnogorska drzavljanka ispred nekakvih mracnih zena pravi hepening propagirajuci genocid srba prema muslimanima,cela knez mihajlova se blokira da je slucajno neko ne bi pogledao mrko. jedino nije jasno zasto to radi u srbiji,i ko njoj i takvima uopste omogucava delovanje u srbiji. jer mi kad odemo u njenu crnu goru mi mozemo samo da budemo sezonski radnici,a ako nesto politicki pokusamo isprate te do granice i dovidjenja. tako to rade ozbiljne drzave,pa i crna gora. a srbija ...?
Subota 30.06.2012. 10:41
Ja se pitam, koje to jebeno pravo imaju svi drugi na ovom prostoru, a Srbima se stalno nešto osporava. Pa mi smo narod koji je u dva svetska rata, boreći se na pravednoj strani, izgubio oko 2 miliona duša i da posle svega toga mi nemamo pravo da odlučujemo o sebi i svojoj sudbini. Mi smo razumni, ali ako nas nateraju da ponovo ginemo, onda će to biti borba do istrebljenja. Nemojte nas terati na to, jer mi nemamo kud ili opstati ili nestati. Zajednička Bosna je iluzija. Ako nas već stalno osuđuju za zločine, kako ih nije sramota da traže da žive s nama u zajednici ili možda imaju neke druge mračne planove.
Subota 30.06.2012. 11:57
Србија мора одмах да укине срамну скупштинску резолуцију о Сребреници! Кад би се Србија геополитички везала за Русију, одмах би то лакше урадила и Република Србска. После тога све би било друкчије...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online