Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 18.06.2012.
05:40
Večernje novosti A

Republika Srpska: Vehabije prete iz enklava

Stvaranje vehabijskih enklava opasno je po Republiku Srpsku, jer se tako otvara mogućnost za gerilske terorističke akcije pripadnika ovog radikalnog islamskog pokreta! To je upozorenje eksperta za bezbednost Predraga Ćeranića, koji smatra da su institucije BiH neefikasne u brobi protiv terorizma.

Foto: Ilustracija

- Za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH veliku opasnost predstavljaju enklave u kojima se sprovodi, ne samo misionarski rad nego i vojna obuka vehabija - istakao je Ćeranić tokom sesije Srpskog demokratskog foruma Banjaluka o pretnjama od vehabijskog pokreta.


Ćeranić je napomenuo da su ove enklave prisutne na rubovima Srpske, da su uvezane i odlične za skrivanje begunaca za tranzit prema Zapadu kao logistička oaza i neke buduće enklave za gerilski način ratovanja kojeg vehabije očekuju.

- Vehabije se neće usuditi da napadnu Srpsku sve dok za to ne dobiju signal sa Zapada - tvrdi Ćeranić.
 

On je dodao da je vehabijski pokret velika bezbednosna pretnja po BiH, koja je u funkciji realizacije njihovih političkih ciljeva - stvaranja jedinstvene muslimanske države.
 

- Odgovornost za suzbijanje bezbedonosnih pretnji od vehabijskog pokreta u BiH, osim MUP RS, treba da snose i druge bezbednosne agencije kao SIPA, koje treba da ih neutrališu pre svega na osnovu pravovremenih informacija o njihovom kretanju i reagovanju - zaključio je Ćeranić.
 

Stručnjak za borbu protiv terorizam Dževad Galijašević rekao je da je potrebno da Islamska zajednica u BiH danas jasno kaže da vehabizam nije islamsko verovanje.
 

- Bezbednosne agencije i politička elita u Sarajevu dužni su da skinu taj kišobran podrške koji drže nad vehabijama i da omoguće državi da funkcioniše - istakao je Galijašević.
 

On je zaključio da je u BiH potrebna široka akcija borbe protiv terorizma i vehabijskog pokreta, za šta je neophodna politička i verska podrška u BiH.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2012. 07:46
Нека вехабија, колика су пријетња (сматрам да ће већу штету направити муслиманима) толика и опомена нама да јачамо Српску, и имамо јак аргуменат да наставимо својим самосталним путем, Република Српска треба да јача економски, самим тим постаће независна (што углавном и јесте-заједнички органи су фарса).
Ponedeljak 18.06.2012. 06:45
totalno su pukli.. sta hoce?? mozda bi htjeli da se srebrenica ponovi.. jel hoce rat da izbije? igraju se sa glavom, kad im rat stigne na vrata kucna onda ce kukati ajoj cetnici nas pobise.. najivan narod i gotovo.. kakve su ovo teroristicke namjere , onda nek svijet zove nas teroristima, nema.. srbi su uvjek bili pacenici, vjekovima, al nikada rata nismo izgubili neka slobodne izazivaju rat drugi put nece imati podrsku od 3 zemalja.
Ponedeljak 18.06.2012. 08:32
Kad procitamo sta pisu ove poturice i kako brane vehabije i prizivaju srpsku Srebrenicu, mozemo samo da kazemo jedno,a to je NIKADA UNITARNA BOSNA, samo REPUBLIKA SRPSKA do ujedinjenja sa Srbijom. A ko misli da Srbi gube retove grdno se vara,jer gubimo samo u miru,a u ratu gazimo velike sile,a ne ove poturcene i pokatolicne regione.Zato mir Turci..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online