Ponedeljak 18.06.2012.
05:40
Večernje novosti

Republika Srpska: Vehabije prete iz enklava

Foto: Ilustracija

- Za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH veliku opasnost predstavljaju enklave u kojima se sprovodi, ne samo misionarski rad nego i vojna obuka vehabija - istakao je Ćeranić tokom sesije Srpskog demokratskog foruma Banjaluka o pretnjama od vehabijskog pokreta.


Ćeranić je napomenuo da su ove enklave prisutne na rubovima Srpske, da su uvezane i odlične za skrivanje begunaca za tranzit prema Zapadu kao logistička oaza i neke buduće enklave za gerilski način ratovanja kojeg vehabije očekuju.

- Vehabije se neće usuditi da napadnu Srpsku sve dok za to ne dobiju signal sa Zapada - tvrdi Ćeranić.
 

On je dodao da je vehabijski pokret velika bezbednosna pretnja po BiH, koja je u funkciji realizacije njihovih političkih ciljeva - stvaranja jedinstvene muslimanske države.
 

- Odgovornost za suzbijanje bezbedonosnih pretnji od vehabijskog pokreta u BiH, osim MUP RS, treba da snose i druge bezbednosne agencije kao SIPA, koje treba da ih neutrališu pre svega na osnovu pravovremenih informacija o njihovom kretanju i reagovanju - zaključio je Ćeranić.
 

Stručnjak za borbu protiv terorizam Dževad Galijašević rekao je da je potrebno da Islamska zajednica u BiH danas jasno kaže da vehabizam nije islamsko verovanje.
 

- Bezbednosne agencije i politička elita u Sarajevu dužni su da skinu taj kišobran podrške koji drže nad vehabijama i da omoguće državi da funkcioniše - istakao je Galijašević.
 

On je zaključio da je u BiH potrebna široka akcija borbe protiv terorizma i vehabijskog pokreta, za šta je neophodna politička i verska podrška u BiH.

2024 © - Vesti online