Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.06.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Praštanje, ali ne zaborav

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa trojicom od četiri člana Svetog arhijerejskog sinoda, doputovao je juče, u svojstvu poglavara Srpske pravoslavne crkve u prvu zvaničnu trodnevnu posetu Hrvatskoj i Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

 

Delegacija SPC, koju je dočekalo nekoliko desetina pravoslavnih vernika sastaće se u Zagrebu sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i kardinalom Josipom Bozanićem. Povod za patrijarhovu posetu su duhovne svečanosti povodom otvaranja nove zgrade pravoslavne srpske gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", u hrvatskoj prestonici i osvećenje srpske kapele posvećene svetom Savi.
 

Visoke goste u punom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu u strogom centru Zagreba, u svojstvu domaćina pozdravio je mitropolit Jovan Pavlović. Nakon odslužene doksologije, mitropolit je visokim gostima poželeo dobrodošlicu uz molbu da patrijarh blagoslovi sveštenoslužitelje i vernike, među kojima je primećen i veliki broj novinara.


- Patrijarh je, otpozdravljajući, uputio jevanđelske reči pouke i ohrabrenja. Rekao je da je vreme da hrišćani priđu jedni drugima i poručio pravoslavnim srpskim vernicima da ostanu čvrsti u veri, da međusobno i sa susedima drugih nacija i veroispovesti žive u miru, slozi i hrišćanskoj ljubavi. Prisećajući se vremena dok je bio na čelu Eparhije niške, patrijarh je podsetio da Niš i Zagreb vezuje posebna duhovna spona - preneo je za "Vesti" prve utiske sveštenik Slobodan Lalić.


Poglavar SPC je uoči puta rekao da je "prošlost ljudi na ovim prostorima opterećena nacionalnim, istorijskim i drugim problemima, ali da je jedini put pomirenja praštanje koje ne znači i zaborav". Napomenuo je da je opraštanje ili oprost "hrišćanska dužnost" i da "nema sadržajnije reči".
 

- Kada bi tu reč češće upotrebljavali u svakidašnjem životu, ne samo u odnosu nacija već čak i prema bližnjima, sigurno bi nam život bio mnogo lepši i sadržajniji - rekao je patrijarh.

On je, takođe, ukazao da "našem vremenu nedostaje ljubav jednog čoveka prema drugom i poštovanje ličnosti čoveka kao najsavršenijeg bića", kao i da "ograničeni vek u kojem živimo treba da učinimo radosnim za život kojeg nema bez zajednice sa Bogom i ljubavi sa ljudima". Napomenuo je da pravoslavce i katolike više stvari spaja nego što razdvaja, s obzirom na desetovekovnu zajednicu te dve crkve, ali i da postoje različitosti koje su se pojavile u vremenu odvojenosti.         


Delegacija SPC stigla je u Hrvatsku automobilima i nema pojačanu policijsku pratnju, niti je na ulicama Zagreba uočljiv veći broj uniformisanih policajaca, rekao nam je đakon Zoran Radić.


Patrijarh Irinej danas će se sastati sa najvišim predstavnicima Rimokatoličke crkve i Hrvatske. Prvo je planiran susret sa kardinalom Josipom Bozanićem, potom sa predsednikom Josipovićem, a onda i premijerom Milanovićem.  Sutra će patrijarh SPC služiti liturgiju i osvešta kapelu posvećenu svetom Savi u sklopu zgrade duhovnog centra na Svetom duhu u Zagrebu.
 

Patrijarh Pavle boravio 1999.


U patrijarhovoj pratnji su episkopi sremski Vasilije Vadić, bački Irinej Bulović i šumadijski Jovan Mladenović. Izostao je zbog ranije ugovorenih obaveza vladika budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović, takođe član Sinoda SPC. Inače, prethodnik njegove svetosti Irineja, patrijarh Pavle 1991. sastao se u Sremskim Karlovcima sa tadašnjim kardinalom Franjom Kuharićem u nastojanju da se izbegne građanski rat u SFRJ. Patrijarh Pavle sastao se u Zagrebu sa Tuđmanom i Bozanićem marta 1999, a kardinal Bozanić se sa poglavarom SPC sreo u Beogradu 2000. i 2004. godine.


Istorijski susret za Hrvatsku


U katoličkim krugovima dolazak patrijarha Irineja i njegove pratnje smatra se istorijskim za Hrvatsku. Najviše zvaničnike SPC u Zagrebu će pozdraviti svi članovi Stalnog veća Biskupske konferencije Hrvatske, na čelu sa kardinalom Bozanićem. Prema zagrebačkim katoličkim izvorima, sa patrijarhom Irinejem i članovima Sinoda SPC razgovarće, osim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupi đakovačko-osječki Marin Srakoć (predsednik Biskupske konferencije), nadbiskupi Splita i Rijeke - Marin Barišić i Ivan Devčić, takođe biskup Siska Vlado Košić, koji je u Biskupskoj konferenciji zadužen za ekumenske odnose i dijalog sa drugim crkvama i zagrebački pomoćni biskupi.

 

Poseta mira i ljubavi

 

Na dočeku delegacije SPC je, uz sveštenstvo i monaštvo eparhije, bilo stotinak vernika, među kojima su i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i osoblje Ambasade Srbije u Zagrebu s ambasadorom Stanimirom Vukićevićem na čelu. Pozdravljajući patrijarha mitropolit Jovan izrazio je uverenje da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi". Patrijarh je okupljenima poručio da čuvaju svoju veru "koju su mnogi od prvih mučenika do danas potvrdili životom, a ne samo rečima i umom".


Duhovne veze Niša i Zagreba


Ističući da je došao na radostan događaj otvaranja hrama i škole na Svetom duhu, patrijarh je rad srpske gimnazije ocenio kao "početak naše brige za našu omladinu", rekavši da bi narod time "trebalo da dobije primer kako se reč Božja prenosi preko škole". Podsećajući na jake duhovne veze Niša i Zagreba patrijarh je rekao da je nekadašnji zagrebački mitropolit Dositej u svoje vreme, kao i on, bio episkop u Nišu, a da je Damaskin bio poreklom iz Leskovca, sa područja Eparhije niške.


Bolja vremena za dve crkve


- Kao što smo pre dosta godina s radošću, nadom i velikim očekivanjima dočekali patrijarha Pavla u njegovoj prvoj pastirskoj poseti Srbima u Hrvatskoj od raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj, tako smo i danas dočekali patrijarha Irineja. Dočekali smo ga u vremenima boljim nego što su bila pre više godina, ali i u vremenima u kojima je svima potrebna podrška za sve što očekujemo i u kojima su nam potrebne poruke koje će približiti katolike i pravoslavce i koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu - izjavio je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Petak 08.06.2012. 12:31
Napomenuo je da pravoslavce i katolike više stvari spaja nego što razdvaja, s obzirom na desetovekovnu zajednicu te dve crkve, ali i da postoje različitosti koje su se pojavile u vremenu odvojenosti. Екуменистичке изјаве.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online