Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.01.2014.
01:10
R. Lončar - Vesti, M. Roknić - Vesti A

"Isekli" patrijarha da ne ljute Zagreb?!

Mada je u Zagrebu tokom proslave Božića po julijanskom kalendaru, 7. januara, prilikom čitanja Božićne poslanice patrijarha Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve izostavljen deo koji se tiče teškog položaja Srba u Hrvatskoj, a za cenzuru se optužuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović, poslanica se zahvaljujući državnoj Hrvatskoj radio-televiziji ipak u celosti čula širom Hrvatske i njene dijaspore.

Srpski patrijarh Irinej
 


Jer, prazničnu liturgiju, koju je u Vinkovcima služio patrijarhov izaslanik vikarni episkop Jovan Ćulibrk, gde je pročitana necenzurisana poslanica, HRT je direktno prenosila i preko satelita. A kako "Vesti" saznaju svešteničke autocenzure, kada se radi o poslanici, bilo je ne samo u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, već i u pojedinim crkvama dalmatinske, slavonske i gornjokarlovačke eparhije SPC.

Ne gurati prst u oko

U srpskim episkopijama, koje su dublje na teritoriji Hrvatske, pojedini sveštenici smatraju da je njihovoj sabraći lakše na istoku Hrvatske jer imaju daleko brojnije srpsko stanovništvo, a i geografski se naslanjaju na Srbiju, pa otuda mogu da budu i "drčniji". Ima i onih koji, osim što strahuju ne samo za sebe i bogomolju već i pastvu, imaju i dodatni razlog da ne guraju "prst u oko" Hrvatskoj, jer u toj državi celokupno sveštenstvo, prema tome i srpsko, prima plate iz tamošnjeg državnog budžeta.

- Poslanica je jedino u celosti čitana u Vinkovcima i drugim bogomoljama Eparhije osečko-poljske i baranjske. U ostalim srpskim episkopijama, gde god su u crkvama na Božić bile prisutne kamere lokalnih televizija, uglavnom je izostavljan deo koji se odnosi na aktuelno stanje Srba u Hrvatskoj. Iako o cenzurisanju Božićne poslanice nije bilo prethodnog zajedničkog stava Episkopske konferencije SPC u Hrvatskoj. Svako je u zavisnosti od okruženja u kojem se nalazi vršio procenu rukovodeći se Isusovim principom da radi opstanka i preživljavanja treba biti mudar kao zmija, a bezazlen kao golub, objašnjeno je "Vestima" u Pravoslavnoj informativnoj agenciji (PINA) u Hrvatskoj.


Umesto nadležnog episkopa osečko-poljskog i baranjskog Lukijana Vladulova, jer je trenutno bolestan, božićnu liturgiju u Vinkovcima je služio patrijarhov izaslanik episkop lipljanski Jovan, pošto on trenutno brine i o Eparhiji slavonskoj posle penzionisanja episkopa Save Jurića. I vladika Jovan je proti Predragu Azapu rekao da on u svojstvu domaćina u vinkovačkoj crkvi treba da pročita poslanicu u celosti.


Kada je reč o buri koja se među hrvatskim pravašima i borcima minulog građanskog rata podigla zbog poslanice, prota Predrag kaže da nije imao većih problema.


- Ljudi shvataju da nisam ja autor, a i svesni su, mada to javno ne govore, da u poslanici ništa nije izmišljeno već konstatovano činjenično stanje. Osim toga tešku situaciju je uoči Božića dodatno potvrdilo rušenje spomenika na srpskom groblju u Čepinu na pravoslavno Badnje veče 6. januara, ali i nešto ranije kada su na katolički Božić, 25. decembra, na srpskoj crkvi u Vinkovcima osvanuli ksenofobični grafiti "Srbi marš napolje" - ispričao je za "Vesti" vinkovački prota. 

 

Profesor Svetozar Livada o cenzurisanju patrijarhove poslanice

- U Hrvatskoj je odavno postignut opšti konsenzus, kada su Srbi u pitanju, da pred svetom lažu i falsifikuju činjenice, da se predstavljaju kao najveća žrtva, a negiraju srpske žrtve i zločine koje su počinili. Nažalost, sada za naš Božić bili smo svedoci da su se u te laži uključili i delovi Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. I oni su podržali prevladavajući stav u Hrvatskoj - da se lažima može doći do izmirenja, ne shvatajući da je istina jedini put do izmirenja - ističe profesor Svetozar Livada povodom skandala sa patrijarhovom poslanicom.


- Patrijarh Irinej je rekao istinu, koju u Hrvatskoj ne žele da čuju. Masovni zločini nad Srbima ostali su do danas nekažnjeni, oteti su stanovi, imovina, penzije, uništili su svu nadgradnju. U Hrvatskoj se o tome ćuti. Oni su dali 30 miliona evra za odbranu svojih generala u Hagu, da bi Gotovina danas bio ribar. Kupili su vlastitu sliku u ogledalu i sada hoće da uvere svet da je to njihovo pravo lice. Sve je to jedna velika laž.


Na pitanje zašto tu laž podržava, kako se vidi i značajan deo pravoslavne crkve u Hrvatskoj, profesor Livada odgovara:

 

- Srbi su uvek bili kučkini sinovi kada je vlast u pitanju. Našoj nesreći u Hrvatskoj uveliko su kumovali i naši političari. A vladike i episkopi ovim činom, izostavljanjem delova patrijarhove poslanice koji govore o Hrvatskoj i Srbima u njoj, samo su potvrdili ocenu koju je Irinej izneo u poslanici, da su Srbi u Hrvatskoj i danas izloženi diskriminaciji i progonu. Oni hodaju po pustim srpskim krajevima, a i danas to nije preporučljivo reći u Hrvatskoj. Srpski korpus u Hrvatskoj doživeo je biološki slom i SPC, odnosno njeni velikodostojnici u Hrvatskoj trebali bi o tome svakodnevno da svedoče, a ne da kriju tu tragičnu činjenicu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online