Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.06.2012.
12:17
Nacional hr A

Tuđman i Milošević planirali savez?

Nekadašnji saradnik Franje Tuđmana Dušan Bilandžić izjavio za "Nacional" da su Tuđman i Miloševič nakon plana o podeli Bosne nameravali da budu saveznici.

Akademik Dušan Bilandžić u intervjuu hrtavskom "Nacionalu" prvi put je otvoreno govorio o ulozi Tuđmana u pokušaju podele BiH, u kojoj je i sam učestvovao
 

Pregovore su tada, podseća Nacional, vodila dva tima, srpski i hrvatski, a osnovali su predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

"Nakon sastanka sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu 25. marta 1991, predsednik Tuđman pozvao me je u kancelariju i rekao da ću biti u timu koji će pregovarati sa Srbima. Srpski pregovarački tim vodio je akademik Kosta Mihajlović. U našem timu Tuđmanove teze najvernije i tvrdo prenosio je profesor s Fakulteta političkih nauka Zvonko Lerotić. Glavni cilj tih pregovora, koji su se, eufemistički, zvali 'pregovori o normalizaciji srpsko-hrvatskih odnosa', bila je, zapravo, podela Bosne i Hercegovine“, kazao je Binadžić.

Na pitanje novinara Nacionala šta mu je konkretno Tuđman rekao, on odgovara:

"Rekao nam je da se on dogovorio s Miloševićem da ta dva tima rade na normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. Ali, trebalo je sakriti pravi smisao tih pregovora. U tim pregovorima uopšte nije bilo reči o normalizaciji odnosa između Zagreba i Beograda. Na njima se isključivo razgovaralo o podeli BiH između Hrvatske i Srbije. Rekao nam je tada da su se on i Milošević oko toga načelno dogovorili, a da mi vidimo kako povući konkretnu crtu razgraničenja.“

Prema njegpovim rečima članovi hrvatskog pregovaračkog tima dobili su i direktive, a posle svakog sastanka sa srpskim timom podnosili su izveštaj Tuđmanu.

"U jednom sam trenutku rekao: 'Franjo, molim te, nema ništa od tih razgovora'. Pitao me je: 'Zašto?' Odgovorio sam mu: prvo, zato što se ne možemo dogovoriti. Rekao sam mu da su Srbi maksimalisti. Tražili su Baranju i kninsku krajinu. Odgovorio mi je da ne komplikujem, jer su se Sloba i on dogovorili.“

Bilandžić kaže i da je Tuđmana upozoravao i na to da će se međunarodna zajednica usprotiviti podeli BiH, na šta mu je Tuđman odgovorio "pusti međunarodnu zajednicu, jer ono što se on i Sloba dogovore, oni će to prihvatiti, pre ili kasnije".

On je takođe rekao i da je tadašnjeg predsednika Hrvatske upozorio i na to da će se Muslimani pobuniti protiv te podele, ali da mu se Tuđman smejao, jer mu je tada bilo nezamislivo da Muslimani mogu sprečiti eventualni dogovor Srbije i Hrvatske o podeli BiH.

Kasnije se pokazalo da je Bilandžić bio u pravu , piše Nacional, jer su Muslimani stvorili vojsku od 200.000 ljudi i nisu pristali na plan o podeli BiH. Svo to vreme Alija Izetbegović je znao za plan o podeli Bosne, jer mu je to otkrio upravo neko iz srpskog tima koji je bio u Karađorđevu.

"U to sam se vreme u jednom trenutku sreo i sa Alijom Izetbegovićem i pitao ga zna li za planove o podeli BiH. 'Kako ne bih znao. Mi smo dobili informacije iz Karađorđeva', odgovorio mi je. Mislio sam da mu otkrivam Ameriku, a on je već sve znao“, kazao je nekadašnji Tuđmanov savetnik.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.06.2012. 13:16
sklopljen vecni mir na nebu izmedju njih trojice izo,tudjo,i slobo
Utorak 05.06.2012. 16:39
Е он је право "поуздан" извор информација!!! Ово би се пре могло назвати,"вести из кухиње" јер ми више личи на блаћење ХДЗ и СПС("сметају" и у ХР. и у Србији!) него на нека значајна откривања закулисаних радњи! И сада као, БиХ није подељена?!Подељенија је него икада у својој историји! Него,овај старкеља пожелео да се појави у медијима па се "присећа" ствари од пре 20-ак година!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online