Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
16:19
Vestionline A

"U Jugoslaviji smo imali najmanje dva Trampa - Miloševića i Tuđmana"

"Mi u Jugoslaviji smo imali nekoliko Trampova, najmanje dva - Tuđmana i Miloševića", rekao je slovenački ekonomista Jože Mencinger, praveći poređenje između aktuelnih globalnih dešavanja sa nama bližim primerima.

Reuters
Rezultat politike Miloševića i Tuđana su mala Srbija i mala Hrvatska

Mencinger, naime, smatra da će cena "ekonomske deglobalizacije" biti visoka.

Kako je objasnio za Magazin Biznis, svetski ekonomski poredak se posle pobede Donalda Trampa u Americi i posle Bregzita menja iz temelja, a bilo je i krajnje vreme da do toga dođe.

- Sistem koji je stvoren posle 'kraja istorije' više nije bio održiv. Što bi duže trajao, to bi cena njegovog raspadanja bila veća. Kakav oblik će dobiti Trampova 'deglobalizacija' teško je reći, ali smo izgleda došli do kraja ideološke globalizacije. Cena ekonomske deglobalizacije biće visoka - rekao je Mencinger.

Kad je reč o "našim trampovima", odnosno Tuđmanu i Milošševiću, Mencinger kaže:

- Prvi je bio narcisoidan nacionalista, drugi je nacionalizam iskorišćavao da se domogne vlasti. I jedan i drugi su hteli stvoriti veliku Hrvatsku ili veliku Srbiju, a rezultati su: mala Hrvatska i mala Srbija. I Tramp stvara veliku Ameriku, rezultat će i kod njega biti mala Amerika - ocenjuje Mencinger.

Prema njegovom mišljenju, rast podrške partijama desne orijentacije će slabiti Evropu, ali neće ugroziti njen opstanak.

- U kriznim vremenima ljudi traže i veruju u jednostavna rešenja i veoma ih je lako ubediti da ih neko ugrožava i iskorišćava i da ih treba spasiti. Nažalost, u Sloveniji 80 odsto stanovništva veruje da nas ugrožavaju migranti, pa zbog toga podupire sramotnu žicu uz reke i šume, na granici sa Hrvatskom. Takvo raspoloženje pored desnice stvara i sama Vlada, postavljanjem žice ili novim zakonom o strancima - smatra Mecinger.

Evropa se izgubila u krizi

Mencinger ocenjuje i da se Evropa navikla na krizu, ali da se u njoj potpuno izgubila. Prvo je, kako kaže, spasavanjem svojih banaka i "spasavanjem" Grčke tu zemlju pretvorila u zemlju trećeg sveta, a politikom štednje produbila i produžila krizu.

- Sada Evropska centralna banka, da bi nadoknadila ono što je trebalo da urade fiskalne politike, mesečnim ubacivanjem 80 milijardi evra primarnog novca, koji ostaje u bankama ili ide na tržište kapitala, stvara novu finansijsku krizu - navodi slovenački ekonomista.

Takođe napominje da je vreme u kojem su strane investicije bile univerzalni "lek za sve" - prošlo.

- Strane investicije nisu lek za sve, a njihovi efekti prelivanja (spill over) mogu biti štetni, jer je na duži rok količina odliva kapitala sigurno veća od njegovog priliva. Dovoljno je pogledati bilanse plaćanja zemalja sa velikim stranim investicijama, deficiti nastaju na računu odliva kapitala. Ali, razumem da je ponekad, u kriznim situacijama, prodaja imovine jedino rešenje - zaključio je Mencinger u intervjuu za Magazin Biznis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online