Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.05.2012.
13:41
P. Arsić - Vesti A

U Federaciji ostalo samo 20.000 Srba

U Federaciji BiH (FBiH) živi oko 20.000 Srba. Od 2.024 zaposlenih u institucijama Federacije BiH, koji imaju status državnih službenika, svega 83 lica su srpske nacionalnosti, ili 4,1 odsto, iako bi prema zakonu taj procenat trebalo da iznosi preko 30 odsto.

 

Velika nezaposlenost srpskih povratnika u FBiH, posebno u javnim institucijama, ugrožava njihovu egzistenciju na tom prostoru, tako da su mnogi od njih prinuđeni na ponovni "beg" iz tog entiteta u potrazi za boljim uslovima života. Stanje je još poraznije ako se uzme u obzir da veliki broj kuća nije obnovljen, da su mnogi povratnici i dan-danas bez vode, struje i puteva.

Posao za Bošnjake i Hrvate


Drastičan primer neravnomerne i neravnopravne zastupljenosti Srba u federalnim institucijama posebno je vidljiv u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija gde je među zaposlenih 58 Bošnjaka i Hrvata samo jedan Srbin, dok u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 66 zaposlenih nema nijednog zaposlenog lica iz reda srpskog naroda.

- Stanje je katastrofalno i bukvalno možete prebrojati srpske povratnike koji rade u nekoj javnoj instituciji - kaže Veljko Stevanović, predsednik Saveza izbeglih, raseljenih osoba i povratnika RS, navodeći da u opštini Tuzla radi svega dvoje-troje srpskih povratnika u javnim institucijama, a da još njih nekoliko radi kod privatnika.


Pored nezaposlenosti, kako je objasnio Stevanović, tu su problemi s neobnovljenom imovinom, nedostatkom struje, vode i puteva. Prema njegovim rečima, u FBiH je još uvek oko 100.000 porušenih srpskih objekata. Primera radi, u Drvaru u pošti radi jedan Srbin, iako tamo Srbi čine većinu stanovništva. Ništa bolje stanje nije ni u Bosanskom Petrovcu, gde je među zaposlenim svega 10 odsto Srba.


Prema Registru državnih službenika, koji Agencija vodi agencija za državnu službu FBiH, u institucijama ovog entiteta radi svega 83 Srba. Najviše državnih službenika iz reda srpske nacionalnosti, njih 11, zaposleno je u Federalnoj poreskoj upravi, što u odnosu na ukupno 539 zaposlenih iznosi 2,04 odsto, dok je devet Srba zaposleno Federalnom MUP-u, ili 15 odsto od ukupno 60 zaposlenih.


U Sekretarijatu Federalne vlade sedi šestoro Srba od ukupno 32 zaposlena lica, a u Federalnom ministarstvu kulture i sporta zaposleno je pet osoba srpske nacionalnosti od ukupno 33 zaposlena.


U 16 federalnih institucija zaposlen je samo po jedan državni službenik srpske nacionalnosti dok u preostalih 22 institucije nema nijednog zaposlenog Srbina.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Stefanov najsrećniji dan
Utorak 15.05.2012. 18:16
jesmo sakat narod. nije dosta sto nas drugi je.. pa se jos izmedu sebe je.... ! a nezna se koja strana brze propada. bio jednom jedan balkan.......
Sreda 16.05.2012. 09:10
БиХ распусти. То поделити. Српску и Србију ујединити!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online