Utorak 15.05.2012.
13:41
P. Arsić - Vesti

U Federaciji ostalo samo 20.000 Srba

 

Velika nezaposlenost srpskih povratnika u FBiH, posebno u javnim institucijama, ugrožava njihovu egzistenciju na tom prostoru, tako da su mnogi od njih prinuđeni na ponovni "beg" iz tog entiteta u potrazi za boljim uslovima života. Stanje je još poraznije ako se uzme u obzir da veliki broj kuća nije obnovljen, da su mnogi povratnici i dan-danas bez vode, struje i puteva.

Posao za Bošnjake i Hrvate


Drastičan primer neravnomerne i neravnopravne zastupljenosti Srba u federalnim institucijama posebno je vidljiv u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija gde je među zaposlenih 58 Bošnjaka i Hrvata samo jedan Srbin, dok u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 66 zaposlenih nema nijednog zaposlenog lica iz reda srpskog naroda.

- Stanje je katastrofalno i bukvalno možete prebrojati srpske povratnike koji rade u nekoj javnoj instituciji - kaže Veljko Stevanović, predsednik Saveza izbeglih, raseljenih osoba i povratnika RS, navodeći da u opštini Tuzla radi svega dvoje-troje srpskih povratnika u javnim institucijama, a da još njih nekoliko radi kod privatnika.


Pored nezaposlenosti, kako je objasnio Stevanović, tu su problemi s neobnovljenom imovinom, nedostatkom struje, vode i puteva. Prema njegovim rečima, u FBiH je još uvek oko 100.000 porušenih srpskih objekata. Primera radi, u Drvaru u pošti radi jedan Srbin, iako tamo Srbi čine većinu stanovništva. Ništa bolje stanje nije ni u Bosanskom Petrovcu, gde je među zaposlenim svega 10 odsto Srba.


Prema Registru državnih službenika, koji Agencija vodi agencija za državnu službu FBiH, u institucijama ovog entiteta radi svega 83 Srba. Najviše državnih službenika iz reda srpske nacionalnosti, njih 11, zaposleno je u Federalnoj poreskoj upravi, što u odnosu na ukupno 539 zaposlenih iznosi 2,04 odsto, dok je devet Srba zaposleno Federalnom MUP-u, ili 15 odsto od ukupno 60 zaposlenih.


U Sekretarijatu Federalne vlade sedi šestoro Srba od ukupno 32 zaposlena lica, a u Federalnom ministarstvu kulture i sporta zaposleno je pet osoba srpske nacionalnosti od ukupno 33 zaposlena.


U 16 federalnih institucija zaposlen je samo po jedan državni službenik srpske nacionalnosti dok u preostalih 22 institucije nema nijednog zaposlenog Srbina.

2024 © - Vesti online