Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Stefanov najsrećniji dan

Ako upitate petočlanu porodicu Gligić da li su srećni što su se nakon decenijskog poratnog izbivanja vratili u rodni kraj u Gornje Jaruške, na vlastito ognjište, klimnuće potvrdno glavom. Doduše više nema velike domaćinove kuće, danas 62-godišnji Rajko ima mnogo manji dom podignut na zgarištu stare kuće koja je izgorela devedesetih u plamenu ratnih strahota.

Mesto poznato i po borbi bikova: Gornje Jaruške

Kakva je takva je, zadovoljni su što imaju ponovo krov nad glavom, što mogu da se sklone od kiše i snegova, što ćerka 37-godišnja Stana, njen suprug 50-godišnji Vlado i njihovo dvoje dece 11-godišnji Stefan i sedmogodišnji Domenik ne moraju više da se potucaju po tuđim stanovima u Republici Srpskoj, odakle su ih često deložirali. Dobro se slažu i sa komšijama Bošnjacima, deca pohađaju školu, uče po bošnjačkom programu, ali i druže se, dolaze jedni drugima na rođendane...

- Sve bismo mogli da zaboravimo, sve naše muke, jer smo ponovo na rodnoj grudi, ali teško je živeti ni od čega. Pre rata u Gornjim Jaruškama živela je 21 srpska porodica. Danas smo mi Gligići jedni jedini... Vratili smpo se 2009. godine ali niko od nas nema zaposlenje, mi smo jedina srpska povratnička porodica u ovom delu Ozrena. Živimo isključivo od onoga što posejemo ili uzgojimo. Udaljeni smo 20 kilometara od sedišta opštine Lukavac. 

Pokloni: Stana Gligić i predstavnici Crvenog krsta

Prvih meseci po povratku cepali smo i prodavali drva, sve dok nismo shvatili da je reč o neoznačenim minskim poljima... Sačuvali smo glavu, i više se ne bavimo tim poslom, jer nikad se ne zna kada će eksplodirati mina... Imamo jednu kravu i višak mleka svako jutro razvozim komšijama, tu kapne neka marka, ali sve je to nedovoljno za neki novi i bolji život - priča nam Stana, vredna domaćica čije su domaćinstvo ovih dana posetili gosti iz Petrova i uručili im poklone kojima su se najviše obradovali dečaci.

Kontakt adresa

Adresa porodice Gligić je selo Gornje Jaruške, 75290 Banovići, FBiH. Stanu Gligić ponekad možete i da dobijete na mobilni telefon:+387 62 891 243.

- Ova porodica se vratila na svoje ognjište ali muku muči za goli opstanak, ovo je samo kap u moru njihovih minimalnih potreba i zato im se mora mnogo više pomoći. Ovim ljudima se mora pomoći kroz zapošljavanje, kroz druge vidove. Ovaj dar deci je samo mali gest pažnje. Teški uslovi života porodice Gligić treba da opomenu sve nas na veću humanost, jer Stana i njena dva maloletna sina žive u velikoj nemaštini - istakao je Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo.

Porodici Gligić, pokloni su i do sada stizali od opštinske organizacije Crvenog krsta Petrovo i meštana zaseoka Pjeskulje u naselju Kakmuž. Od ozrenskih domaćina Nenada Božića, Brane Dujkovića i Nebojše Popovića i drugih humanih ljudi Gligići su dobili frižider, krevet, televizor, tepih, prehrambene i higijenske artikle i skromnu novčanu pomoć.
Domaćin Rajko Gligić kaže da mu je svaka pomoć dragocena. Bio bi srećan kada bi im neko poklonio polovni motokultivator kako bi lakše obrađivali zemlju u Jaruškama. Stana Gligić i njena deca imaju drugačije želje:

"Samo neka dečaci dobiju nove čizme za zimu, lakše će im biti da idu u školu" kaže majka, a dečaci Stefan i Domenik sanjaju kompjuter... Želja mnogo, a mogućnosti malo.

Bicikli na dar

Dan za pamćenje: Domenik i Stefan Gligić

Dva dečaka, Dominik i Stefan dobili su na poklon bicikle i sada će na njima kao i druga deca moći da se ponosno provozaju kroz selo.

Zato je ovo za njih značajan dan koji će pamtiti celi život.

"Danas sam najsrećniji dečak na svetu, sada imam bicikl i mogu juriti po selu kao i moji vršnjaci", rekao je nasmejani Stefan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online