Subota 21. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 14.05.2012.
20:40 >> 21:53h
Beta A

"Ponosan sam na Oluju, žalim za žrtvama"

Penzionisani hrvatski general Ante Gotovina izrazio je večeras pred Haškim tribunalom da je "ponosan na rezultate" operacije Oluja kojom je komandovao u leto 1995, izražavajući, istovremeno, žaljenje zbog žrtava koje su pale posle te akcije, a za koje kaže da nije odgovoran.

Gotovina osporava presudu pred Haškim tribunalom

Tribunal je Gotovinu u aprilu prošle godine osudio na 24 godine zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i drugih zločina tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995. Na kraju rasprave o žalbi na tu presudu, kojom je zatražio da bude oslobođen, Gotovina se sudu obratio na francuskom jeziku, rekavši:

"Tokom cele vojne karijere, trudio sam se da radim časno i ponosno i uvek sam činio sve što sam mogao, kao komandant i vojnik, da zaštitim civile. Kao vojni komandant, ponosam sam na rezultat operacije Oluja, ne samo zato što smo pobedili, nego i zato što je šteta naneta civilima i njihovim domovima bila minimalna".

Gotovina je izjavio da "kao ljudsko biće" naravno žali "civile koji su izgubili živote ili domove posle te operacije. "Ali, uz dužno poštovanje, ja ne mogu snositi odgovordnost da ono što su drugi možda učinili ili propustili da učine dok sam ja ratovao u Bosni".

Hrvatski general rekao je i da je za vreme operacije Oluja "učestvovao u borbi na život i smrt sa drugom vojnom silom" i da je njegov cilj bio "da povratimo našu zemlju". "Trudio sam se da zaštitim živote mojih vojnika i nevinih civila", tvrdio je Gotovina.

Napominjući da ne tvrdi da nije bilo grešaka, ali da kao komandant u to vreme nije mogao da uživa "luksuz naknadne pameti", Gotovina je rekao da je i danas uveren da je sve svoje teške i odgovorne dužnosti obavljao najbolje što je mogao.

Kao jednu od grešaka, zbog kojih žali, naveo je što se do hapšenja 2005. nije predao Tribunalu.

"Ali, ako možete utvrditi da sam grešio u svojim procenama, nećete utvrditi da sam želeo ili prihvatao da čovek, civil ili vojnik, treba da bude povređen, zlostavljan ili lišen svojih prava zato što je Srbin ili pripadnik druge grupe, različite od moje. Znam i živim zadovoljan da su moji postupci tokom Oluje bili ispravni, a moja naređenja svedočanstva su za to", zaključio je Gotovina.

Žalbeno veće će konačnu presudu Gotovini izreći naknadno. Tužilaštvo je danas zatražilo da njegova žalba bude odbačena, a prvostepena presuda potvrđena.

Gotovina je prvostepenom presudom proglasen krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini, od početka avgusta do kraja septembra 1995. U sudskom pritvoru u Ševeningenu Ante Gotovina se nalazi od 2005. kada je uhapšen u Španiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.05.2012. 20:50
Da si bio toliko ''pravedan'' sad ne bi bio u zatvoru...cim si tamo znaci da nisi bas ''cist''
Ponedeljak 14.05.2012. 22:00
Stao si rame uz rame sa pavelićem, luburićem, artukovićem, budakom, stepincem i ostalim ustaškim kerovima, na to trebaš biti ponosan a krepaćeš kao i ovi ustaški kerovi!
Ponedeljak 14.05.2012. 22:37
"ponosan na rezultate" operacije Oluja-значи да је поносан и на жртве које су његових кољача дјело.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online