Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.05.2012.
14:02
B. Simonović - Vesti A

Crnogorci se odrekli srpske braće

U svojoj istoriji Crnogorci nikada nikome nisu dozvoljavali da im ospori njihovo srpstvo i činjenicu da su se na ovaj napaćeni crnogorski krš ispeli kako bi sačuvali luču svete slobode i zavetnu reč utvrđenu na Kosovu.

Mitropolit Amfilohije sa dr Jovanom Delićem
 

Od kada se Crna Gora naziva Crnom Gorom, od vremena Crnojevića, kada je podignut Cetinjski manastir i Cetinje postalo vladarsko i vladičansko sedište, svaki Crnogorac zna sve ovo što sada govorimo - rekao je profesor dr Ivan Negrišorac, novoizabrani predsednik Matice srpske u Novom Sadu, govoreći prekjuče na svečanosti u Nikšiću, upriličenoj povodom uručivanja nagrade Izviiskra Njegoševa ovogodišnjem dobitniku mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.


Kao jedan od članova žirija za ovo visoko književno priznanje, profesor Negrišorac je na početku svoje besede naglasio da sada aktuelna ideja o tome "da Crna Gora i Crnogorci treba da postoje pre svega u antagonizmu sa ostalim delom srpskog naroda, nije ni crnogorska ni srpska":
 

Njegoš na dar

Sem plakete i povelje nagrada se sastoji i od novčanog dela koji je obezbedila poznata firma Mona, čiji je vlasnik Đorđe Momirović, uručio mitropolitu Amfilohiju ček na 5.000 evra. Njemu je, sem toga, uručena i litografija "Njegoš", rad poznate slikarke Olje Ivanjicki.

- Ona se odnekud spolja nameće - smatra Negrišorac - i, nažalost, u jednom delu našeg naroda, naročito kod onih koji bi da budu veći Crnogorci od same svetorodne loze Petrovića, ta strana ideja je pustila nekakvog korena. Taj koren je slab, on ne može izdržati ni higijensko provetravanje ovog prostora, ali se zahvaljujući lažima i mistifikacijama, medijskim manipulacijama i, naravno, prikrivenom ili otvorenom nasilju, može steći utisak da je nastala neka nova Crna Gora, koja nije ni srpska ni njegoševska.


- Ta Crna Gora temelja nema ona je zidanica na pesku, jer pravi, stabilni temelj jedino može biti ono što je u Crnoj Gori činjeno još od svetog Vladimira, preko svetog Simeona, svetog Save i svih Nemanjića, preko Balšića, Crnojevića i, konačno, Petrovića, koji su utvrdili duh Crnogoraca i Crne Gore. Graditi neku drugu Crnu Goru, izvan one koja dubinski, u svom temelju jeste, potpuno je zaludan posao koji može naneti ogromne štete kako Crnogorcima tako i celom srpskom narodu - smatra profesor Negrišorac.

Matija Bećković na uručenju nagrade
 


Predsednik žirija dr Jovan Delić uručujući nagradu mitropolitu Amfilohiju zaključio je:


- Da ništa drugo nije napisao do knjigu "Časni krst Hristov i Kosovski zavet", mitropolit bi bio najbliži srodnik i potomak one dvojice na čijem tronu sedi - svetog Petra Cetinjskog i Petra Drugog Petrovića Njegoša - kazao je Delić.


Profesor Negrišorac kazao je na kraju da je nagrada uručena mitropolitu Amfilohiju potrebna kao orijentir srpskom narodu:


- Potrebna je da bismo jasno i glasno rekli koji su to orijentiri prema kojima valja da se određujemo na svome putu. Samo tako steći ćemo pravo na nadu da nećemo zalutati u vavilonskoj tmuši savremenog sveta - kazao je na kraju profesor Negrišorac.
 

Dragocena moć razumevanja drugoga

"U našem javnom, kulturnom životu, pisac Amfilohije Radović je prisutan već više od četiri decenije. Zahvaljujući njemu i njegovoj duhovnoj sabraći, koji su umeli da ispostave prave izazove, u tom periodu je ostvaren plodotvoran dijalog između naše sekularne građanske kulture i prebogate crkvene, duhovne tradicije. I premda ima glasova koji agresivno nastoje da taj dijalog prekinu, nagradu Izviiskra Njegoševa predajemo mitropolitu Amfilohiju Radoviću, ne samo sa zadovoljstvom zbog njegovog ostvarenog dela, nego i s nadom da će dva toka srpske kulture, sekularni i crkveni, očuvati dragocenu moć razumevanja drugoga" - stoji pored ostalog u obrazloženju žirija za dodelu ove nagrade.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.05.2012. 16:15
al se nisu odrekli fotelja,funkcija,penzija o trosku srba iz srbije.
Nedelja 13.05.2012. 19:18
jeste se rasprđeli na ovaj članak,bez velike potrebe stvarno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online