Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.05.2012.
10:55
B92 A

Zašto u BiH ćute o Zukorliću?

Kandidatura i rezultat muftije Muamera Zukorlića na predsedničkim izborima u Srbiji nisu izazvali značajnije reakcije u BiH.

Zukorlić prošao slabo na izborima

Mediji ocenjuju da je reč o porazu, a većina visokih zvaničnika Islamske zajednice ne želi da daje ocene dok se o tome ne izjasni sabor.

U ovom trenutku je mnogo značajnije to kako će Zukorlićev politički angažman uticati na njegovu poziciju u Islamskoj zajednici – i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Iako su pojedini mediji u BiH pre izbora u Srbiji nagoveštavali da će muftija Zukorlić ostvariti rezultat kojim bi se mogao upustiti u postizbornu političku trgovinu, najveći deo javnosti u BiH nije bio iznenađen vrlo skromnim rezultatima, u prvom redu u samom Sandžaku.

Njegovi politički dometi nikad nisu ni bili predmet ozbiljne medijske rasprave, ali je javnost s velikom pažnjom očekivala reakcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koju Zukorlić priznaje kao nadređenu instancu, o samoj njegovoj odluci da sa verske pozicije uđe u izrazito politički prostor.

Reakcije, međutim, nisu usledile ni nakon poruke predsednika Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića da Zukorlić nakon svega ne može ostati na poziciji muftije, a većina visokih zvaničnika Islamske zajednice skriva se iza te institucije.

Iako pravila Islamske zajednice BiH vrlo jasno kažu da se verski službenici ne mogu aktivno baviti politikom, o Zukorlićevoj kandidaturi nije se oglašavao ni Sabor Islamske zajednice koji je zasedao u Sarajevu polovinom aprila.

Na tom sastanku prelamale su se krupne odluke, od raspisivanja izbora za reisa- vrhovnog islamskog verskog poglavara u BiH, do saznanja da aktuelni reis neće biti kandidat za tu funkciju na jesenjim izborima. Iako je odstupanje Cerića, kojeg mnogi i u BiH smatraju nekom vrstom Zukorlićevog političkog mentora, protumačeno kao poraz te struje u Islamskoj zajednici, novinari su došli do informacije da je Zukorlić ozbiljno zainteresovan da nasledi Cerića na toj visokoj funkciji.

Sudeći prema neslužbenim razgovorima tokom Sabora, većina ne gaji simpatije prema Zukorliću, ali bi njegovu kandidaturu mogao da pokuša da nametne aktuelni reis Cerić, kako bi očuvao svoj poljuljani uticaj. Uostalom, kandidaturu Zukorlića na funkciju predsednika Srbije mnogi u BiH vide kao zajednički politički projekt njih dvojice, što Cerić, bar u javnim istupima nije ni skrivao.

Uprkos sve jačim zahtevima unutar samih institucija Islamske zajednice u Sarajevu da se pitanje Zukorlića reši i da on ne može biti nikakav izuzetak od propisanih pravila, dobro obavešteni krugovi tvrde da Cerić neće otvoriti ovu raspravu pre izbora za reisa. To praktično znači da će Zukorlić nastaviti da obavlja dužnost muftije bar do dolaska novog reisa, iako će njegov uticaj, ne samo zbog loših rezultata, nego i zbog slabljenja Cerićeve pozicije, biti znatno slabiji nego do sada.

POVEZANE VESTI

Petak 11.05.2012. 11:14
Јел' ово на фотографији радикални исламисти?
Subota 12.05.2012. 14:14
hhhaqhahaaahahahaa kakve cvike ima zuki....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online