Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 09.10.2013.
13:40
B92 A

"Muftijino čudo" - džamija sa najvećim minaretima u Evropi

Novcem Sandžaklija iz celog sveta na Pešterskoj visoravni gradi se Islamski centar, u okviru kog će se nalaziti džamija sa najvišim minaretima u Evropi.

Islamski centar Kapija Peštera: Muftija vodi gradnju, dijaspora plaća
 

Islamski centar obuhvatiće džamiju sa šest minareta, 15 kupola, od kojih je prečnik samo jedne 12 metara. Kamen temeljac već je postavio muftija Muamer Zukorlić, a centar je već dobio epitet "muftijino čudo".

Na pitanje kako komentariše to što je najveći Islamski centar u Evropi nazvan baš tako, Zukorlić kaže: "Nisam čuo za taj naziv. U svakom slučaju, Islamski centar u Dugoj Poljani je na bazi programa koji je Mešihat islamske zajednice usvojio još pre 15 godina. Cilj je da se izgrade važni islamski centri u značajnijim seoskim sredinama".

Visina minareta je velika, a na dva iznosi čak 90 metara, što je tri puta više od sličnih centara u Evropi, ili samo 10 metara niže od Beograđanke. Zukorlić kaže da je očigledno da je najpre želja donatora, koji su iz tog područja, da se "potakmiče" izgradnjom minareta od 90 metara. Mada, kako kaže, sve je to još na nivou idejnog rešenja.

On objašnjava da su minareti odlika islamske arhitekture širom sveta, ali i dodaje da oni, pre svega, imaju upotrebnu ulogu, da se preko njih uči i zove na namaz, to jest molitvu i poželjno je da se taj poziv što dalje čuje.

U kolosalnom zdanju Islamskog centra biće i dečji vrtić, škola Kurana, informatički centar i centar za jezike, kao i prostor za predah - restoran sa 500 mesta.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.10.2013. 14:44
Postovani muftija ;Ako mislis da zabadas prst u oko Srbima sa kojima dijelimo zlo I dobro u ovom nesretnom vremenu ,kani se corava posla.Mi sa Srbima zivimo , zivjeli smo I zivjet cemo.Dzamiju treba graditi za vjerni narod sandzaka muslimanski, ali nam nije potreban objekat koji ce da sluzi za pokazivanje I sepurenje ..Treba da znamo da mi Bosnjaci Sandzaka imamo iste korijene sa Srbima I treba da se malo , koliko je moguce, zblizimo sa Srbima I Crnogorcima da trazimo I tragamo za boljim zivotom I sazivotom zajednickim...Ako imas licnih problema sa drzavom zbog vaseg razilazenja unutar nase islamske zajednice prevazidjite to u medjusobnom uvazavanju nikako inatom protiv drugog naroda.
Sreda 09.10.2013. 14:21
Možda pravi novi kosmodrom?!
Sreda 09.10.2013. 15:53
Pouzdaću se u moćne vetrove Peštera i pamet statičara koji će doneti realnu procenu terena, a ako je muftija hteo sebi da digne spomenik za života, neka ga nađe nad grobovima onih koji su bili žrtve političkih igara poslednjih 10 godina širom Sandžaka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online