Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 29.04.2012.
13:52
Srna A

Mihajlović: Srbima u federaciji preti nestanak

Ako Republika Srpska ne zaštiti Srbe u Federaciji BiH, oni će u idućoj deceniji postati prošlost u ovom delu BiH, izjavio je delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović.

Foto: Arhiva
 



"Položaj Srba u Federaciji BiH najteži je u posljednjih 20 godina i ako ne uspemo da animiramo relevantne institucije, bojim se da će Srbi nestati sa područja ovog entiteta", rekao je Mihajlović za "Politiku".

Mihajlović je objasnio da se Srbi administrativno i finansijski proteruju iz povratničkih opština gašenjem privrede i "zavrtanjem finansijskih slavina po vertikali kroz sve nivoe vlasti u Federaciji BiH".

Prema njegovim rečima, Srbi koji žive u Federaciji BiH se sistematski i kroz institucije urušavaju kao narod i odavno su svedeni na nacionalnu manjinu, jer su im ukinuta sva ustavna prava konstitutivnog naroda.

"Danas je Srbima uskraćeno korišćenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, u pojedinim školama još nije dozvoljena grupa nacionalnih predmeta, a Srbi svoj identitet ne nalaze ni u simbolima Federacije BiH, koje je Ustavni sud FBiH odavno proglasio neustavnim, što govori da je pravda za Srbe u FBiH odavno zaboravljena kategorija i da su oni bačeni na margine društvenog i političkog života", istakao je Mihajlović.

On je upozorio da su, od 17 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, samo dva iz stranaka Republike Srpske, a ostali su iz federalnih stranaka.

"Istinske Srbe ne možete naći u najvažnijim institucijama Federacije BiH, a oni koji su u njima proizvod su sarajevske političke mašinerije, koji su za funkcionersku platu odavno zaboravili svoje korene i nacionalni identitet", rekao je Mihajlović.

On ističe da se Srbi u FBiH pitaju da li žive u državi koja je bliža Evropi Roberta Šumana ili neootomanskoj zajednici koja će dopustiti da pored svih konvencija, deklaracija o zaštiti čoveka, Srbi kao narod nestanu sa vekovnih ognjišta.

"Ako Republika Srpska ne zaštiti Srbe u FBiH kroz jedinstvenu i dugoročnu nacionalnu strategiju, razvojne programe i snažnu institucionalnu politiku, oni će se suočiti sa sudbinom sličnom ili gorom od one koja je zadesila Srbe na Kosovu i Metohiji, a srpski živalj u Federaciji kroz narednu deceniju postaće prošlost", upozorio je Mihajlović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.04.2012. 14:00
БиХ распустити. То поделити. Српску и Србију ујединити.
Nedelja 29.04.2012. 14:32
Na žalost to je istin, samo malo šta se tu može uraditi sreća je pa imamo Republiku Srpsku na kojoj smo kompaktni zahvaljujući herojskoj borbi srpskog naroda. Što se tiče muslimana budućnost im je neizvesna, prvi Srbi su ih pozvali da ostanu u BiH kada su turci napuštali ove teritorije, setite se Šantića i pesme Ostajte ovdje. Lepo su se Srbima zahvalili, nezapamćenim zverstvima u 2 sv rata i u ovom poslednjem, balije-ustaše!
Nedelja 29.04.2012. 14:56
pa trebalo bi uciniti isti sa bosnjacima u RS i onda bi svima bilo lepo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online