Nedelja 29.04.2012.
13:52
Srna

Mihajlović: Srbima u federaciji preti nestanak

Foto: Arhiva
 



"Položaj Srba u Federaciji BiH najteži je u posljednjih 20 godina i ako ne uspemo da animiramo relevantne institucije, bojim se da će Srbi nestati sa područja ovog entiteta", rekao je Mihajlović za "Politiku".

Mihajlović je objasnio da se Srbi administrativno i finansijski proteruju iz povratničkih opština gašenjem privrede i "zavrtanjem finansijskih slavina po vertikali kroz sve nivoe vlasti u Federaciji BiH".

Prema njegovim rečima, Srbi koji žive u Federaciji BiH se sistematski i kroz institucije urušavaju kao narod i odavno su svedeni na nacionalnu manjinu, jer su im ukinuta sva ustavna prava konstitutivnog naroda.

"Danas je Srbima uskraćeno korišćenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, u pojedinim školama još nije dozvoljena grupa nacionalnih predmeta, a Srbi svoj identitet ne nalaze ni u simbolima Federacije BiH, koje je Ustavni sud FBiH odavno proglasio neustavnim, što govori da je pravda za Srbe u FBiH odavno zaboravljena kategorija i da su oni bačeni na margine društvenog i političkog života", istakao je Mihajlović.

On je upozorio da su, od 17 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, samo dva iz stranaka Republike Srpske, a ostali su iz federalnih stranaka.

"Istinske Srbe ne možete naći u najvažnijim institucijama Federacije BiH, a oni koji su u njima proizvod su sarajevske političke mašinerije, koji su za funkcionersku platu odavno zaboravili svoje korene i nacionalni identitet", rekao je Mihajlović.

On ističe da se Srbi u FBiH pitaju da li žive u državi koja je bliža Evropi Roberta Šumana ili neootomanskoj zajednici koja će dopustiti da pored svih konvencija, deklaracija o zaštiti čoveka, Srbi kao narod nestanu sa vekovnih ognjišta.

"Ako Republika Srpska ne zaštiti Srbe u FBiH kroz jedinstvenu i dugoročnu nacionalnu strategiju, razvojne programe i snažnu institucionalnu politiku, oni će se suočiti sa sudbinom sličnom ili gorom od one koja je zadesila Srbe na Kosovu i Metohiji, a srpski živalj u Federaciji kroz narednu deceniju postaće prošlost", upozorio je Mihajlović.

2024 © - Vesti online