Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 17.04.2012.
19:19
Beta A

Svedok: Hrvatski vrh znao za Merčepovo delovanje

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova za javnu sigurnost Smiljan Reljić izjavio je na sudu u Zagrebu da je tadašnji državni vrh bio upoznat s nezakonitim događajima u Pakračkoj poljani s kojima je povezivan Tomislav Merčep.

Ratni savetnik Tomislav Merčep
 

Ratnom savetniku ministra unutrašnjih poslova Tomislavu Merčepu se sudi da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. Optužica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Reljić je svedočio suprotno od ratnog premijera Franje Gregurića koji je juče izjavio da nije znao ništa o vojnim delovanjima Tomislava Mečepa, jer o tome nije dobijao izveštaje.

Današnji svedok rekao je da su on i njegov zamenik Marijan Benko slali izveštaje kancelariji ministra unutrašnjih poslova, predsedniku vlade i države o nezakonitostima na terenu, a u kojima je, kako je rekao, Merčep bio nezaobilazna tema.

On je rekao da su, između ostalih, tadašnji predsednik Franjo Tuđman, premijeri Gregurić i Nikica Valentić o tim događajima znali više nego što je pisalo u izveštajima.

On je rekao da zna za zatvor u Pakračkoj poljani i da mu se čini da su, kako je rekao, kasnije pronađena neka tela, preneli su hrvatski mediji.

Reljić je rekao da je istragu na terenu bilo teško sprovesti zbog rata, ali da je policija počela da se bavi sumnjivim događajima posle osnivanja Zbora narodne garde krajem 1991. To je, međutim, prema rečima svedoka, bilo delikatno, jer je Merčep bio savetnik u MUP-u, imao je svoje ljude na bojištu i figurirao je kao osoba
zaslužna za odbranu Hrvatske.

Navodno mu je Merčep jednom prilikom rekao da treba istražiti sve sumnje i kazniti odgovorne.

Merčep je na početku suđenja 10. februara odbacio krivicu. Zbog moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smešten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.04.2012. 19:29
Bitno i najvažnije da se zna i nikada ne zaboravi! Pre početka bilo kakvih sukoba u toj tvorevini...viđeniji srbi su ubijani po većim gradovima,otpuštani sa posla,prećeno im je..izbačeni su iz ustava kao ravnopravan narod koji je i stvorio Hrvatsku svojim životima u antifašističkim pokretima..... Doživeli su novi pogrom..genocid..kao 41-45... A hrvatska vlast je očekivala da ćutke opet idu pod nož...da budu lojalni građani..da budu gluvi.slepi,da trpe to sve.... Onda teke je počela ta po hrvatima "balvan revolucija"....I NJIHOVI ISPRANI MOZGOVI FUNKCIONIŠU TEK OD TOGA VREMENA! ONO PRE..ZA NJIH NE POSTOJI.... NEKA SE SRAMI I ZAPAD A POSEBNO USA KOJI SU IH PODRŽAVALI NAORUŽAVALI !
Utorak 17.04.2012. 21:01
Vlast mora znati šta se dešava na terenu, jer imaju sve službe koje su zadužene za praćenje situacije i izveštavanje vladajuće strukture. Ako dešavanja na terenu odgovaraju vlasti, vlast ništa ne poduzima ili svojim delovanjem takvu situciju podstiče i podržava, dok suprotno, poduzima sve dozvoljene i nedozvoljene mere da situaciju saseče u korenu. Na vlast u HR su došle snage koje su imale za cilj cepanje SFRJ i dovođenje Srba na 3%, što su i uspeli, sa obilatom pomoći zapada. Tako da svako negiranje da vlast nije znala šta se događa pada u vodu. Hag voli komandnu odgovornost, pa je između ostalog i za Tuđmana spremana optužnica koja nije obelodanjena zbog interesa zapadnih moćnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online