Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 03.04.2012.
02:23
Večernje novosti A

Hrvatski sabor: Nema više para za Blajburg?

Hrvatski sabor uskoro pokreće inicijativu da se više ne finansira obeležavanje godišnjice Blajburga. U budžetu je predviđeno 70.000 evra za odlazak parlamentarne delegacije u Blajburg, ali “leva“ vlast u Hrvatskoj smatra da te pare mogu bolje da se utroše.

Podrška ustaškom pokretu
 

Na komemoraciji u Blajburgu se 15. maja svake godine okupi nekoliko hiljada ljudi, a gotovo uvek ima i onih koji ističu ustaške simbole. Često je intervenisala i austrijska policija, koja je zabranila da se koriste ustaške kape, te ističu slike Ante Pavelića. U Blajburgu su 1945. godine engleske vojne snage predale jugoslovenskim vlastima poražene ustaše, a mnogima je presuđeno baš na tom mestu.


Sada moguća odluka o odustajanju Sabora od učestvovanja u komemoraciji gotovo nikoga ne interesuje. Nema ni reakcija “desnih“ političkih stranaka, pre svega HDZ-a, jer je ta stranka više zabavljena unutrašnjim borbama za predsednika. “Leve“ stranke smatraju da se ionako na Blajburgu ništa nije dogodilo, te da su pogubljenja bila na Kočevskom rogu. Otuda i inicijativa da se sa slovenačkom stranom ugovori komemoracija.


Još za vreme vlade Ivice Račana uvedeno je pokroviteljstvo za komemoraciju u Blajburgu, a bivša HDZ-ova vlast uključila je i Sabor. Gotovo svi istaknuti političari u Hrvatskoj su protiv te prakse, a pridružio se i predsednik Ivo Josipović. On smatra da treba obeležiti stradanje nevinih, ali ne na način kako se to činilo. Za novog premijera Zorana Milanovića komemoracija u Blajburgu je kontroverzna, jer se radi o odavanju počasti “jednoj vojsci”.


- Ta tema previše traumatizira Hrvatsku, te se oko nekih stvari previše manipuliše - kaže Milanović.


Mnogi istoričari u Hrvatskoj se zalažu za to da se obeležavaju mesta gde je bilo nevinih žrtava, a kada je reč o ustaškim zločincima, to se teško može svesti pod te kriterijume. Inače, stare teme iz istorije - od ustaša do četnika i partizana - sve manje izazivaju pažnju građana Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.04.2012. 03:30
samo dodjite u moje dvoriste pa cu da vas sprasim sa kalasnjikovom.sto se vise isticete sa ustastvom to je veca mrznja u meni.daleko vam kuca bila od moje
Utorak 03.04.2012. 09:29
Pod hitno snimiti film o koncentracionim logorima gde su tradali Srbi, Jevreji,Romi, antifasisti Hrvati.... Logori za decu...Pokazati svetu sav uzas, genocit, sadizam, zlocin... NDH. Smucila mi se ova fotografija kao i sve koje imaju ovakav fasisticki opis. Pitam se kako bi oni reagovali da su se nalazili u ovim konc logorima...Smrt fasizmu !!!
Utorak 03.04.2012. 09:48
Ova slika je dokaz da opasnost još uvek postoji! Neće oni stati dok ne uzmu Bosnu, Boku Kotorsku i Srem! Zato, braćo Srbi, pamet u glavu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online